IBM schaft breed inzetbare werkpaarden af

IBM stapt af van zijn strategie om servers te maken die algemeen inzetbaar zijn. Het bedrijf wil zijn apparatuur meer afstemmen op specifieke taken.

Big Blue gaat zijn serverlijn uitbreiden met drie nieuwe Xseries-servers - de vroegere Netfinities - en twee nieuwe Iseries-servers, voorheen de AS/400. Volgens Brian Sanders, marketing- en strategie-manager Xseries, betekent deze toevoeging aan de serverlijn dat het bedrijf toegeeft dat het, net als zijn concurrenten, apparatuur heeft verkocht die in ieder geval in een aantal gevallen niet geschikt is voor de uit te voeren taken.
In de opinie van IBM vragen klanten uitgekiende prestaties, gemak bij het installeren en beheervoordelen. Alleen gespecialiseerde servers verenigen deze eigenschappen in één apparaat. IBM richt zich op dit moment op drie specialisaties: Internet-toepassingen, opslagsystemen en applicatiegebruik.
De nieuwe Xseries 130 en 135 zijn op webtoepassingen toegespitste servers uitgevoerd met twee Intel Pentium III processoren in kloksnelheid variërend van 800 Mhz tot 1 Ghz. Op de 130 draait een gestripte versie van Windows 2000 samen met Microsofts IIS webserver-software en caching-software uit IBM's Netfinity-productlijn. De Xseries 135 krijgt als besturingssysteem de Linux-distributie van Turbolinux, terwijl de webserver draait op IBM's eigen Webserver voor Linux.
De Xseries 150 is een bestandsserver voorzien van een aangepaste versie van Windows 2000 Advanced Server met een opslagcapaciteit van 108 Gb tot 1,7 Tb. Het apparaat functioneert als een NAS-systeem (network attached storage), waarbij het besturingssysteem zo aangepast is dat alleen de protocollen voor Netware, NFS en Cifs, en IP-protocollen als Http en FTP ondersteund worden. Alle andere protocollen en functies van het besturingssysteem zijn uitgeschakeld, waarmee het een op opslag gerichte bestandsserver is geworden.
IBM voegt aan de Iseries (AS/400) de 270 en 820 toe. Beide servers zijn toegespitst op het draaien van applicaties op het Domino-platform. De servers laten dezelfde prestaties zien als een AS/400-systeem, maar kosten één vijfde minder, hetgeen veel bedrijven zal aanspreken. Tot nu toe installeerde het bedrijf Domino gratis op Netfinity-servers.
Komt er ook een Xseries-server gespecialiseerd in Domino-toepassingen? Dat zou de Lotus-tak van IBM een gering voordeel geven boven de berichten- en werkgroepserver Exchange Server 2000 van Microsoft. Waarschijnlijk gaat IBM dan zelfs zover dat het bedrijf zorgt dat Microsoft Exchange optimaal draait op een dergelijke server.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-23T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.