Samenwerking chipmakers komt van de grond

Ontwerp en productie van soc-chips is een heidens karwei. Uitwisseling van ideeën en methoden kan dit proces versnellen. Een online beurs speelt hierop in.

De Virtual Component Exchange (www.thevcx.com) is gisteren gelanceerd. Dit is een online beurs voor 'sip' (silicon intellectual property), wat staat voor kennis over hoe je soc-processoren (system-on-chip) kunt maken. De site is een poging om de spiraal te doorbreken van de exponentieel stijgende productiekosten voor deze steeds ingewikkelder wordende processoren.
Binnen de chipindustrie geldt nog te vaak het 'not invented here' adagium. Inzichten en methoden van andere partijen zijn dan per definitie verdacht. Met de komst van het virtuele handelshuis VCX lijkt de gedachte te hebben postgevat dat het zinvol is gezamenlijk de hand aan de ploeg te slaan. Bij de openbare presentatie van de site hebben zich meteen meer dan 40 belangrijke sip-spelers gemeld: Sony, Toshiba, Tsmc, UMC Group, Chartered Semiconductor Manufacturing, ARM, Arc Cores en Insilicon.
Het grootste probleem bij het ontwerp van soc-chips ligt in de juridische afhandeling. Partijen die met elkaar willen gaan samenwerken bij de ontwikkeling van een product moeten nu een tijdrovend en kostbaar licentie-proces doorlopen. VCX moet dat proces overbodig maken.
In deze 'lijn van openheid' ligt ook de aankondiging van ARM en Infineon Technologies dat zij derden (oem's) de mogelijkheid bieden hun sip's online te evalueren. Dit gebeurt in twee fasen. In de eerste fase kan een fabrikant van een product waarin soc-chips verwerkt gaan worden (bijvoorbeeld Sun en Nortel Networks) het ontwerp op zijn basisprestaties beoordelen. In de tweede periode kan hij beoordelen hoe de chip in zijn eigen product te werk gaat. Ook deze gedetailleerdere test gebeurt op zo'n manier dat de ontwerpers greep houden op hun intellectueel eigendom en niet bang hoeven te zijn voor piraterij.
De aankondiging van ARM en Infineon Technologies kwam op de eerste dag van IP2000 in Edinburgh, evenals de melding van VCX. Het verschil met VCX is dat de methode van ARM meer ruimte biedt voor de evaluatie en verificatie van technische aspecten.
In de Schotse hoofdstad blijkt in elk geval dat de chip-industrie bereid is meer gezamenlijk te opereren in een poging de hoge kosten te verminderen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-24T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.