'Cybercrime': het gevecht tegen de bierkaai

Is de toenemende misdaad in cyberspace te stoppen? Hoe? Dat zijn de vragen waarover een dikke honderd top-Internet-experts zich drie dagen lang buigen in Berlijn.

Een echt antwoord is er niet, zo werd gisteren op de openingsdag in de Duitse hoofdstad al duidelijk. Her en der worden wel succesjes geboekt, maar de race tegen computerkrakers is er nog steeds een van haasje over springen over elkaar.
Het gaat inmiddels om grote bedragen. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer zijn diefstal van gegevens, creditcardfraude en kinderporno jaarlijks alleen in Duitsland al goed voor naar schatting 100 miljard mark (112 miljard gulden). En, zo hield hij de experts voor, we staan pas aan het begin van Internet.
Voorbeelden zijn er genoeg. Het hoofd van de Amerikaanse delegatie Michael Sussmann haalde het geval uit 1994 aan van een Rus die via zijn laptop 10 miljoen dollar stal van Citibank. Verder zijn zo ongeveer alle 'geheime' computers ter wereld als eens gekraakt. De computers van het Pentagon zijn een onweerstaanbare uitdaging voor hackers, die er ook regelmatig in slagen om binnen te komen. Hoewel het Amerikaanse ministerie van Defensie altijd heeft ontkend dat de hackers werkelijk belangrijke data hebben weten te bereiken, weet niemand dat zeker. Hoe beter netwerken worden beveiligd, des te groter is de uitdaging voor hackers om te proberen erin te komen, aldus de experts.
Voor niet optimaal beveiligende netwerken is het tegenwoordig al helemaal gevaarlijk. Software om in te breken is op veel plaatsen op het net te vinden en wordt in landen als Rusland zelfs gewoon op markten verkocht.
Een van de weinige dingen die regeringen kunnen doen, aldus de experts, is onderlinge afspraken maken over de strafbaarstelling van 'cybercrminaliteit'. Het grote bezwaar daar tegen is dat de Big Brother uit het beroemde1984 van George Orwell dan wel erg dicht bij komt. Fischer, leider van de Duitse Grünen, erkende het probleem: "De grote vraag is: wat is het juiste evenwicht tussen fundamentele vrijheden als de vrijheid van informatie en veiligheid."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-25T00:00:00.000Z Sjaak Smakman