Tijdelijke rem op wereldwijde PC-verkoop

Uit onderzoek van Dataquest blijkt dat de groei van de verkoop van PC's afzwakt. Goed nieuws voor fabrikanten is dat dit waarschijnlijk maar tijdelijk is.

Wereldwijd zijn het derde kwartaal van dit jaar 33,931 miljoen systemen verkocht, een stijging van 15,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Hoewel deze cijfers volgens Dataquest 'relatief sterk' zijn vallen ze toch licht tegen. Het onderzoeksbureau had een groei van 17 procent verwacht.
Vooral in Europa en de Verenigde Staten is de groei matig, iets wat in het vierde kwartaal waarschijnlijk nauwelijks zal verbeteren. Toch is de dip maar tijdelijk, zo meent het onderzoeksbureau. Volgens analist Charles Smulders wacht een aanzienlijk deel van het Amerikaanse bedrijfsleven tot volgend jaar met de vervanging van zijn systemen. "Het is goed mogelijk dat de levering van nieuwe PC's voor het professionele segment komend jaar met 25 procent groeit ten opzichte van dit jaar", aldus Smulders. "Daarnaast verwachten we dat ook de Europese markt in 2001 op grote schaal gaat vernieuwen."
Uit het onderzoek van Dataquest blijkt verder dat Hewlett-Packard met 38,6 procent het sterkst is gegroeid. Het bedrijf verkocht het derde kwartaal 2,615 miljoen PC's, waardoor het IBM voorbij streefde. Compaq is met een marktaandeel van 13,1 procent nog steeds het grootst, gevolgd door Dell (11,2 procent).
Groot zijn ook de export-percentages van Taiwan. Volgens de China News Agency verscheept het land dit jaar ongeveer 2,9 miljoen desktops naar het buitenland, een groei van bijna 50 procent in vergelijking met 1999. De cijfers voor de notebook-markt zijn nog indrukwekkender. Taiwan exporteert 14 miljoen systemen, wat neerkomt op maar liefst 60 procent van de hele internationale markt. Het land zet verder nieuwe productiefaciliteiten op voor informatie-apparatuur en WAP-telefoons.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-25T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.