IT-industrie helpt XML stapje verder

Grote spelers op de ict-markt bouwen samen een XML-standaard voor betrouwbare uitwisseling en coördinatie van geautomatiseerde bedrijfstransacties.

De noodklok over een woud aan XML-varianten klinkt weer iets gedempter. Analist David Potterton van Meridian Research klaagde enkele weken geleden nog dat de industrie een potje dreigt te maken van XML. De platform-onafhankelijkheid van deze taal is in het geding. Potterton klaagde erover dat elk bedrijf zijn eigen XML-variant aan het maken is.
De aankondiging van IBM, HP, Oracle, Sun en Bowstreet.com logenstraft dit pessimisme. De bedrijven werken hand in hand aan Xaml (Transaction Authority Markup Language): een platform-onafhankelijke standaard die ervoor zorgt dat bedrijfstransacties via Internet inderdaad worden uitgevoerd (verzekerde routering) en dat er onderweg niks mis gaat met de inhoud van de transacties (betrouwbare levering van berichten). De ondernemingen streven ernaar binnen zes maanden een protocol te hebben ontwikkeld. Dit wordt dan voorgelegd aan standaardencommissies als W3C, Organization for the Advancement of Structured Information Standards (Oasis) en de Ietf.
Opvallende afwezige is Microsoft, dat enige tijd geleden met zijn .Net-strategie eveneens de stap heeft gezet naar het mogelijk maken van handel via Internet-diensten. Microsoft was niet bereikbaar voor commentaar. De Xaml-partners zeggen evenwel dat Big Green van harte welkom is mee te sleutelen aan de standaard.
IBM gaat zijn technologie van en ervaring met MQ-series (middleware) inbrengen. HP komt met zijn eSpeak-interfaces en api's in het boodschappenmandje. Dit zijn eveneens specificaties waarlangs men via het multi-pluriforme platform Internet-berichten betrouwbaar kan uitwisselen. Hetzelfde geldt voor Websphere van IBM. De twee firma's bundelen kennis en ervaring binnen de te ontwikkelen Xaml-standaard.
Bowstreet.com op zijn beurt brengt zijn kunde in voor het ontwikkelen van sterk schaalbare componenten voor web-diensten die op XML zijn gebaseerd. Bowstreet gebruikt zijn 'parametrische technologie' om te bepalen welke datarun time moeten worden verwerkt om verstopping of plat gaan van de server te voorkomen.
Xaml, zo verzekeren de initiatiefnemers, is een aanvulling op Uddi (Universal Description, Discovery and Integration), dat IBM, Microsoft en Ariba aan het ontwikkelen zijn. Uddi is een poging om Internet-handel te structuren (ongeveer in de trant Edifact). Uddi moet een gids opleveren waarin te zien is wie de partijen zijn die via Internet handel bedrijven, terwijl Xaml de middelen moet verschaffen om die handel dan ook veilig af te werken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-26T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.