Be krijgt Java-certificaat van Sun

Be, leverancier van het besturingssysteem BeOS, heeft van Sun de Personal Java-certificatie ontvangen. De onderneming hoopt hiermee meer klanten te krijgen voor zijn BeIA-platform. Dat Internet-platform is gebaseerd op Be's geavanceerde maar weinig verkochte besturingssysteem BeOS.

Het softwarebedrijf, dat tien jaar geleden werd opgericht door de voormalige Apple-topman Jean-Louis Gassee, besloot daarom begin dit jaar een nieuw besturingssysteem te lanceren dat zich met name richt op de kansrijke markt van de Internet-toepassingen. In die markt is namelijk geen sprake van een 'Wintel'-dominantie, ofwel Microsoft Windows en Intel processoren. Deskundigen verwachten dat een dergelijke dominantie ook in de toekomst erg onwaarschijnlijk blijft.
Het nieuwe besturingssysteem had tot die tijd de codenaam 'Stinger', maar werd in februari op de markt gebracht onder de naam 'BeIA' (Be Internet Architecture). Volgens de ontwikkelaars stelt het nieuwe systeem de gebruiker in staat om Internet-toepassingen op een zeer eenvoudige manier te benaderen, net als een videorecorder of een cd-speler. Het systeem is compatibel met erkende Internet-toepassingen als die van Realnetworks (zoals Realaudio) en Macromedia (zoals Shockwave Flash). Bij de ontwikkeling van BeIA heeft Be samengewerkt met Intel, zodat het platform geoptimaliseerd is voor het draaien op Celeron- en Pentium III-processoren.
Sinds vorige week is het platform dus ook 'Java-enabled'. Voor Be is het te hopen dat hiermee inderdaad een grotere markt wordt aangeboord, want het bedrijf noteerde in het laatst afgesloten kwartaal een netto verlies van 4,8 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat verlies weliswaar groter (6,1 miljoen dollar), maar wat vooral zorgen baart is de enorme inkomstendaling ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In 1999 boekte Be nog voor 775.000 dollar aan inkomsten, dit kwartaal slechts 68.000 dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-30T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.