Norm open tape-opslag niet bedreigd

Aan LTO, een standaard voor gegevensopslag, voegen leveranciers hun eigen smaakstoffen toe. Zonder overigens de norm te verlaten.

De leveranciers van het nieuwe LTO-formaat (Linear Tape-Open) voor gegevensopslag komen elk met functionaliteit die gebruikers uiteindelijk aan hun producten bindt. LTO is in de loop van de afgelopen drie jaar ontwikkeld door IBM, Hewlett-Packard en Seagate om de tape-hegemonie van opslagleverancier Quantum te doorbreken. Dit bedrijf is heer en meester over DLT (Digital Lineair Tape) en vraagt licenties voor toepassing van deze technologie.
De technologische doelen voor LTO zijn het bieden van een open opslagsysteem en een hoger prestatieniveau. Dat laatstgenoemde doel is alvast behaald met de nu verkrijgbare eerste generatie, die is onderverdeeld in twee varianten: Ultrium voor hoge capaciteit en Accelis voor hoge snelheid. Quantum zit echter niet stil en komt op korte termijn met een eigen DLT-opvolger, Super DLT.
Het eerstgenoemde LTO-doel, openheid, is op basisniveau bereikt. De fabrikanten van drives en bijbehorende tapes op basis van deze nieuwe tape-technologie dienen zich te houden aan de specificaties. Die zijn vastgelegd door de gezamenlijke industriegroep LTO Consortium.
IBM voegt de mogelijkheid de kwaliteit van tapes te controleren toe. HP voorziet zijn LTO-hardware van eigen vindingen als software-gecontroleerde sturing van de band en automatische reiniging van de lees- en schrijfkoppen. Ook concurrent Seagate implementeert unieke, merkgebonden functies. De drives van dit bedrijf kunnen tape-beschadiging door stroomuitval opvangen door de spoelen beheerst en geleidelijk tot stilstand te brengen.
IBM-topman Walling zegt dat de onderscheidende factoren van de verschillende leveranciers voor concurrentie zorgen, maar dat dit LTO niet zal verdelen. "Alle leveranciers dienen zich wel strikt te houden aan de specificaties, anders worden ze niet gecertificeerd", sust de topman. De keuring van de diverse producten gebeurt door de onafhankelijke Measurement Analysis Corporation in Torrance (Californië).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.