Markt speciale servers belooft gouden bergen

De markt voor aangepaste, taakspecifieke computers belooft gouden bergen. Hardwareproducenten als Compaq en HP haasten zich naar deze groeiende niche.

Tot voor kort was dit het domein van kleinere bedrijven als Network Appliance, Cobalt Networks en Cacheflow.
IBM is de relatieve laatkomer in het rijtje grote serverfabrikanten die met taakspecifieke servers komen. Het bedrijf hoopt zijn late start voor de zogenoemde 'server appliances' te compenseren door nu een reeks producten uit te brengen die een scala aan toepassingen omvatten.
Die computers zijn in de meeste gevallen reguliere servers die door de producent zijn aangepast, oftewel uitgekleed. IBM vormt hierin geen uitzondering; het heeft enkele van zijn Intel-servers ( tegenwoordig x-series geheten) aangepast voor het functioneren als webserver, opslagsysteem of applicatieserver.
Opvallend is dat IBM ook twee aangepaste AS/400-machines ( tegenwoordig i-series) presenteert als toegewijde server. Dat bedrijfseigen platform geniet al jaren een gunstige reputatie vanwege de robuustheid, maar tegelijkertijd worstelt IBM met de positionering van dit systeem ten opzichte van zijn andere hardwareplatformen.
Sun volgt nu ook deze route naar speciale servers. De Unix-leverancier pleegde eind september een inhaalslag door de overname van Cobalt. Die 'appliance'-specialist schakelt op termijn dan ook over op de Ultrasparc-hardware van zijn aanstaande moeder.
Computerproducent Compaq had al een lijn uitstaan naar de markt voor toegewijde servers via zijn relatie met Network Appliance. De apparaten van die firma gebruiken namelijk de Alpha-processor van het door Compaq ingelijfde Digital ( Dec). Network Appliance wacht de aanstormende concurrentie overigens niet stilzittend af; het breidt zijn bereik uit middels nieuwe hardware en software.
Onderzoeksbureau's als IDC, Gartner en Dataquest voorzien namelijk een gouden toekomst voor taakspecifieke servers. Zo schat de laatstgenoemde marktanalist dat 'server appliances' vorig jaar wereldwijd al een omzet van 2,2 miljard dollar genereerden. Dat bedrag groeit jaarlijks 64 procent en ligt in 2003 op 15,8 miljard dollar, aldus Dataquest.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.