Xerox blijft verwoed naar adem happen

Het lukt Xerox maar niet uit het dal te klimmen. De teruggekeerde oud-directeur Paul Allaire kan het tij ook niet keren. Nog geen teken van een 'Steve Jobs'-effect.

Xerox heeft zware weken achter de rug. Het kondigde voor het derde kwartaal van 2000 een winstwaarschuwing aan (de vijfde in een jaar tijd), zag de aandelenkoers opnieuw fors kelderen en sprak geruchten tegen over een ophanden zijnde faillissement omdat het geen geldleningen meer zou kunnen krijgen. Het concern treft nieuwe reorganisatiemaatregelen, waaronder verdere kostenbesparingen, verkoop van onderdelen en een vermindering van de schuldenlast, om te proberen in 2001 weer winstgevend te worden.
Intussen zwellen de geruchten aan dat Xerox het vermaarde Palo Alto Research Center (oftewel Parc) geheel of gedeeltelijk wil verkopen. Dat zou een geweldig gezichtsverlies betekenen, daar Parc aan de wieg stond van diverse belangrijke technologische uitvindingen, zoals Ethernet, de muis en icoon-gebaseerde grafische interface. Had Xerox een manier weten te vinden om dit soort innovaties commercieel uit te baten, dan was de huidige malheur wellicht niet de realiteit geweest.
Voorts zou de kopieergigant in gesprek zijn met GE Capital om de verkoop te bespreken van de financieringsactiviteiten van Xerox. GE Capital is de financiële tak van het conglomeraat General Electric.
De nieuwe winstwaarschuwing is vooral het gevolg van tegenvallende resultaten in Noord-Amerika en Europa in de maand september.
Een van de oplossingen waarin de kopieerreus een uitweg ziet, isdocument outsourcing. Daarbij adviseert Xerox klanten overworkflowmanagement, en kan het de gehele documentenstroom van een organisatie in beheer nemen. Het bedrijf is al vanaf 1997 bezig met het opzetten van deze dienstverlening, waarin het als dozenschuiver nauwelijks ervaring had. Hoewel deze strategische activiteit in 2000 wel groeiende is, blijkt ook hier dat het groeitempo in vergelijking met voorgaande jaren lager ligt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-27T00:00:00.000Z redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.