Internet kan verkiezingen VS beslissen

Internet gaat een steeds grotere rol spelen in de Amerikaanse verkiezingen. En dan gaat het niet om de vraag wie van de twee kandidaten de grootse voorvechter van het web is, en zelfs niet om de 'handel' in stemmen via de omstreden website http://www.voteauction.com.

Nee, stemmers die de Democraat Al Gore of de groene(re) kandidaat Ralph Nader zijn toegedaan, hebben nu een manier gevonden om via Internet 'samen' op te trekken tegen de Republikeinse kandidaat George Bush jr.
Het systeem houdt in dat via websites alshttp://www.nadertrader.org enhttp://www.voteexchange.com aanhangers van Grote en Nader stemmen met elkaar ruilen. Zoals de PvdA tijdens nek-aan-nekraces in de campagnes de kiezers (vaak met opmerkelijk succes) voorhield dat een stem op een van de kleine linkse partijen in feite winst voor CDA en VVD betekende, zo houden de fans van Gore de aanhangers van Nader voor dat ze in feite Bush steunen met hun stem. Volgens het Amerikaanse systeem krijgt de kandidaat met de meeste stemmen in een bepaalde staat daar alle zogeheten kiesmanneen, die uiteindelijk de president kiezen. Als Gore en Nader beiden meedoen, is Bush dus in het voordeel omdat hij geen stemmen hoeft te 'delen', zoals zijn tegenstanders. En dat kan in een aantal staten beslissend zijn, omdat Gore en Bush in de peilingen vlak bij elkaar liggen.
De Gore-fans roepen daarom via een aantal websites kiezers op om contact te zoeken met vrienden in een van de nek-aan-nekstaten die overwegen op Nader te stemmen. Ze stellen de mogelijke Nader-kiezers voor om op Gore te stemmen. In ruil daarvoor stemmen de democraten op Nader in staten waar George Bush toch al vrijwel zeker is van de overwinning.
Maandag werd bekend dat Nader zelf weigert om Gore te steunen tegen zijn Republikeinse rivaal Bush. Gore is volgens hem zelf de oorzaak van de daling in de polls. Maar Gore blijft proberen kiezers te overtuigen dat een stem voor Nader een stem voor Bush is.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-02T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.