IBM ziet af van gebruik Crusoe-chip

IBM gaat toch niet de Transmeta Crusoe processor in zijn nieuwe generatie Thinkpads gebruiken. De chip zou niet zo goed presteren.

De aankondiging komt voor Transmeta op een uiterst ongelukkig moment. De chipfabrikant stond net op het punt een beursgang te maken. Bovendien plaatst de beslissing van IBM vraagtekens bij de ambities Transmeta om een belangrijke speler te worden in de desktop- en notebookmarkt.
Hoewel Big Blue verklaarde dat de samenwerking met Transmeta slechts voor een van de Thinkpad-modellen geldt, de 240, verklaren analisten dat de reden voor IBM's opzegging vooral gelegen is in de slechte prestaties van de chip. Zo zouden testen hebben uitgewezen dat de Crusoe TM5400, die een snelheid claimt van 700 MHz, slechts de prestaties levert van een 233 MHz Pentium. De processor moet het volgens analisten dan ook afleggen tegen de concurrentie, zoals de Mobile Pentium III processoren van Intel die een snelheid hebben van 750 MHz.
Het wordt voor Transmeta nu erg moeilijk een aandeel te krijgen in de groeiende markt voor desktops. Volgens analisten zijn er voor het bedrijf nog wel kansen weggelegd in de markt voor zeer compacte, energie-intensieve notebookchips en Internetapplicaties. De producten van Transmeta zijn hier namelijk speciaal voor ontworpen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.