Brussel wil meer zicht op software-patenten

De Europese Commissie wil graag weten of software-patenten innovatie stimuleren of juist blokkeren. Zij heeft het startsein voor een onderzoek gegeven.

In het consultatieproces hoopt de commissie feedback te krijgen van betrokken bedrijven, gebruikers, wetenschappers, belangengroepen en andere geïnteresseerden. Op dit moment kunnen computerprogramma's onder de Europese wet- en regelgeving nog niet worden gepatenteerd. Het is daarentegen wel mogelijk om een Europees patent te krijgen voor innovatieve producten die grotendeels door software worden aangestuurd.
Vanuit sommige industriële sectoren kreeg Brussel het verzoek om meer helderheid betreffende de software-patenten. In de ogen van die, niet bij naam genoemde, sectoren staan dergelijke patenten mogelijke innovatie in de weg. De gedachtegang is dat kleinere bedrijven in de problemen komen als veel van de software waarop zij hun producten baseren, wordt afgeschermd door allerlei patenten. Aan de andere kant zijn er ook veel mensen die vinden dat patenten de innovatie juist stimuleren. Grote bedrijven zijn immers niet geneigd veel geld te steken in R&D en de ontwikkeling van dure programma's als vervolgens de hele wereld daar (bijna) gratis de vruchten van kan plukken.
Mensen die hun visie bij de Europese Commissie willen neerleggen, moeten voor 15 december contact opnemen met Brussel.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-07T00:00:00.000Z Jeroen Bezem