Jo Lernout & Pol Hauspie stappen op

Jo Lernout en Pol Hauspie, oprichters van het gelijknamige spraaktechnologiebedrijf, stappen op. Zij hebben onregelmatigheden in de boekhouding toegegeven.

De twee blijven wel deel uitmaken van de raad van bestuur, maar de dagelijkse leiding komt volledig in handen van de Amerikaan John Duerden.
De voorzitter van de raad van bestur wordt Roel Pieper, voormalig kroonprins van Philips en momenteel investeerder in ICT-startups en hoogleraar aan de TU Twente. Pieper kreeg gisteren meteen al een domper. Lernout&Hauspie liet weten dat de resultaten over 1998, 1999 en de eerste helft van dit jaar moeten worden bijgesteld nadat de accountants vergissingen en onregelmatigheden boven water hadden gehaald.
Het Belgische bedrijf dat zich specialiseert in technologie om computers met de menselijke stem aan te sturen, kwam de afgelopen maanden in opspraak door publicaties in The Wall Street Journal. Volgens de gezaghebbende zakenkrant heeft het bedrijf zijn resultaten in Azië veel te rooskleurig voorgesteld. De Amerikaanse beursautoriteiten hebben de beschuldigingen inmiddels in onderzoek.
Aanvankelijk hield het bedrijf staande dat er niets mis was en spoorde Hauspie beleggers nog aan om aandelen te kopen, omdat er niets fout was. Een paar weken geleden kwam er al een winstwaarschuwing, gisteren kwam daar de mededeling bij dat de omzet in het derde kwartaal ongeveer 40 miljoen dollar (105 miljoen gulden) lager zal uitvallen dan was verwacht.
Analisten zien in het terugtreden van de oprichters een soort schuldbekentenis. De vergissingen die in de boekhouding aan het licht zijn gekomen kunnen duiden op fraude. Als fraude wordt bewezen, dan kan het bedrijf zeker in de VS zware claims verwachten. Een bankroet is dan niet uitgesloten.
In elk geval, nu de beurskoers zo sterk is gedaald, is een (vijandige) overname van het bedrijf niet ondenkbeeldig.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.