Conflict rond nieuwe Internetdomeinen

Er dreigt een storm van conflicten te ontstaan over de toekenning van nieuwe Internet-domeinen, nu de Icann op het punt staat de knoop door te hakken.

Algemeen wordt verwacht dat de Icann in aanloop op de definitieve beslissing, een dezer dagen, met een voorlopig rapport zal komen. Daarin zal worden aangegeven welke van de 44 gegadigden in principe in aanmerking zullen komen voor het beheer van de nieuwe top-niveau Internetdomeinen, ofwel tld's. Maar de eerste conflicten zijn al uitgebroken, na vroegtijdige publicaties over de vermeende toekenning van belangrijke nieuwe domeinen, zoals .web.
Image Online Design (IOD), een klein bedrijf dat al gedurende enige jaren het .web-domein registreert buiten het officiële domain name system (dns) om, is uitermate ontstemd over andere bedrijven die eveneens hebben aangegeven het .web-domein te willen beheren. IOD richt zijn pijlen met name op Affilias LLC, een consortium van negentien van de belangrijkste Internetregistreerders, waaronder Veridign's Network Solutions en Register.com. Ook dit consortium heeft zijn zinnen gezet op het .web-domein, ondanks het feit dat het zich volledig bewust is van de jarenlange relatie die IOD met het domein heeft opgebouwd.
Maar de Icann heeft al aangegeven dat het niet automtaisch de kant van IOD zal kiezen, aangezien de organisatie vraagtekens plaatst bij de technische capaciteit van Image Online Design en bovendien niet te spreken is over de tarieven die IOD hanteert: de Internetregistreerder brengt voor elke registratie 15 dollar in rekening, terwijl een bedrag van 6 dollar gebruikelijk is. Bovendien heeft de Icann aangegeven niet te streven naar exclusieve registratierechten. De algemene verwachting is dat de Icann een keuze zal maken voor twee tot vijf nieuwe domeinen, die in de eerste helft van volgend jaar zullen worden geïntroduceerd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.