Transmeta kiest voorlopig voor mini

Transmeta's overeenkomst met Via voor de levering van zijn Crusoe-processoren voor zakcomputers, geeft aan waar het bedrijf zijn toekomstige markten zoekt.

In plaats van een positie na te streven als chipleverancier voor producten van energiezuinige notebooks, zoals velen hadden verwacht, zoekt Transmeta juist zijn heil in het leveren van processoren voor toepassingen als Internet-apparatuur, mini-pc's en pocketcomputers. De zwakke prestaties van de Transmeta Crusoe-chips vormen voor deze apparatuur een minder grote belemmering.
Behalve Via hebben ook Gateway en AOL aangekondigd de Transmetachip te zullen gebruiken in hun Internet-apparatuur. Ook Compaq werkt aan een Internet-toepassing die gebruik zal maken van de Crusoe chip, hoewel het computerconcern uit Texas eerder nog had aangekondigd dat het de Transmeta-chip niet zal toepassen in zijn notebooks.
Kortom, de kansen voor Crusoe-chip liggen vooral in apparatuur die slechts een deel van de verwerkingskracht van een gewone pc nodig heeft, maar juist baat heeft bij de energiezuinige eigenschappen die de Transmeta-chip boven die van concurrenten als AMD en Intel kenmerkt.
De vraag blijft of de markt voor Intertnet- en draagbare toepassingen voldoende omvang zal hebben voor Transmeta om te kunnen overleveren. Vandaar dat het chipbedrijf druk doende is met de ontwikkeling van een nieuwe generatie processoren, die wel in staat het zware werk van notebooks en pc's aan te kunnen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.