IBM maakt het helderste beeldscherm

Het duurt nog wel even voordat IBM's nieuwe beeldschermen overal zijn te zien. Maar monitoren met fotografische kwaliteit zijn geen toekomstdromen meer.

Afgelopen vrijdag was het moment daar: IBM presenteerde haar nieuwste computerscherm, naar eigen zeggen het helderste en scherpste dat de computerwereld ooit gezien heeft. Big Blue's claims zijn dan ook niet mals: de nieuwe technologie is 12 maal scherper dan huidige apparaten en 4,5 maal zo scherp als HDTV.
De nieuwe schermen kunnen 200 pixels per inch weergeven, oftewel meer dan 9 miljoen pixels op een 22-inch scherm. Daarmee, zo stelt IBM, is een afbeelding op het scherm even kristalhelder als het gescande origineel.
Het mag verrassend heten dat IBM op zo korte termijn de nieuwe displays in productie zal nemen. In 1998 toonde het bedrijf een prototype. Enthousiast als de computerwereld toen was over de nieuwe technologie, was de verwachting dat massa-produktie tot circa 2010 op zich zou laten wachten. Nu blijkt dat moment dus al binnen handbereik te liggen.
IBM zal met de nieuwe technologie een breed spectrum aan markten proberen aan te boren. Het gaat dan om diverse terreinen waar hoge resoluties van essentieel belang zijn. Denk dan aan meteorologie, de grafische wereld en tele-chirurgie.
Big Blue denkt dat op niet al te lange termijn de technologie voorts zijn weg zal vinden naar displays voor standaard laptops, desktops en handhelds. Een eerste lading monitoren zal nog dit jaar geleverd worden aan de Lawrence Livermore Labs van het zogeheten Accelerated Strategic Computing Initiative (ASCI) programma van Energy. Daar wordt het product gebruikt in samenspel met IBM's Asci White supercomputer: de snelste computer op Aarde.
Vanaf 2001 zullen ook andere klanten bij IBM terecht kunnen voor kristalheldere schermen. IBM is van plan om de technologie te licenseren aan diverse fabrikanten. Dat, zo denkt IBM, zal een marktbrede implementatie van de technologie alleen maar goed doen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-13T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.