Sec: advies niet gescheiden van accountancy

De Securities and Exchange Comission (Sec), de Amerikaanse beurswaakhond, is de grote vijf accountantsorganisaties aanzienlijk tegemoet gekomen.

Aanvankelijk zat de Sec op het spoor de controle- en adviesactiviteiten van de accountantsfirma's volledig te scheiden, om zodoende elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dat zou met zich meebrengen dat sommige accountantsfirma's tot een splitsing van hun organisaties hadden moeten overgaan.
Maar de omvangrijke lobby van de grote accountants- en adviesconcerns in het Amerikaanse Congres, heeft kennelijk succes gehad. De accountancyfirma's mogen hun IT-consultancyservices blijven verstrekken aan klanten die ze tevens controleren, op voorwaarde dat de controlerende registeraccountant geen inzicht krijgt in alle details van de IT-systemen van de klant.
Daarnaast heeft de Sec onder meer bepaald dat alle verantwoordelijkheid over beslissingen die voortkomen uit het consultancywerk bij het opdrachtgevende bedrijf zelf moet komen te liggen. Voorts zijn de opdrachtgevende bedrijven verplicht informatie over de accountantskosten en -diensten in hun jaarverslag op te nemen.
Het besluit van de Sec is bij vier van de vijf grote accountantsfirma's in goede aarde gevallen: Pricewaterhouse Coopers, Ernst & Young, Arthur Andersen en Deloitte Touche Tohmatsu hebben hun steun toegezegd. Alleen KPMG verzet zich vooralsnog tegen onderdelen van de Sec-beslissing. Volgens de accountantsfirma blijft het mogelijk accountants aan te spreken op vermoedens van onregelmatigheden, in plaats van op bewijzen daarvan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-16T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.