AMD presenteert slagvaardige plannen

Terwijl Intel op het punt staat de Pentium 4 uit te brengen heeft aartsrivaal AMD deze week zijn nieuwste wapens aangekondigd.

Meest in het oog springend is de 2 GHz Clawhammer. Dit product is de eerste telg van de nieuwe Hammer-familie, AMD's nieuwste generatie chips die in 2002 op de markt zullen verschijnen. Veel later dus dan Intel, dat dit jaar al komt met zijn op geheel nieuwe micro-architectuur (Netburst) draaiende P4.
Naast veel hogere kloksnelheden beschikken deze Hammer-processoren over extensies aan de X86 instructieset, waarmee AMD voor het eerst de stap maakt van 32- naar 64-bit. Hiermee neemt de chipfabrikant een conservatievere houding aan dan zijn grote concurrent, die voor zijn nieuwste generatie processoren een geheel nieuwe instructieset heeft ontworpen. Volgens AMD hoeven ontwikkelaars hun software hierdoor niet al te veel aan te passen om de nieuwste chips te kunnen draaien.
Clawhammer, waarvan de eerste samples in het eerste kwartaal van 2001 naar pc-fabrikanten gaan, krijgt gezelschap van de Sledgehammer. Deze chip mag het op de high-end server-markt uitvechten met Intel's Itanium.
Daarnaast maakte AMD zijn nieuwste generatie Athlons bekend. Deze chips, Palomino genaamd, komen volgend jaar in 1,2 -, 1,33-, 1,5- en 1,7 GHz versies op de markt. Sterkste wapenfeiten van deze producten zijn de lagere kosten en het zuinigere energieverbruik, waardoor ze minder high-end zijn dan de veel krachtigere P4.
Overigens zal de Mustang, waarop Palomino is gebaseerd, naar alle waarschijnlijkheid niet meer verschijnen. De chip zou overbodig zijn omdat het te weinig toevoegt aan de Palomino en niet krachtig genoeg is in vergelijking met de Hammer-processoren. Een klassiek voorbeeld van tussen wal en schip dus.

Rene van Vemde

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.