Puntcom-domeinnaam krijgt zeven zusjes

De kogel is door de kerk. De Icann heeft gesproken en heeft zeven nieuwe 'top level domeinnamen' (TLD's) geselecteerd voor gebruik naast de bestaande.

De zeven 'winnaars' zijn: .biz, .info, .name, .pro, .museum, .aero en .coop. Waarschijnlijk worden in het voorjaar van 2001 de eerste van dergelijke TLD's officieel geregistreerd.
Een regelrechte concurrent voor de puntcom-domeinnaam lijkt de .biz-variant. Net als de TLD .com is deze namelijk bedoeld voor gebruik door bedrijven. De Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft het voorstel gehonoreerd van JVTeam, een samenwerkingsverband van Neustar en Melbourn IT. Die firma heeft echter nog niet duidelijk gemaakt hoe het zal omgaan met registratieverzoeken van particulieren en niet-zakelijke organisaties.
Waar de .com-TLD met name door Amerikaanse bedrijven wordt gebruikt, hebben de negentien bedrijven die samen het internationale Afilias-consortium vormen, met hun .info-voorstel vooral globaal gebruik voor ogen. Daarmee honoreerde de Icann Afilias' tweede keus, want het consortium had liever .web als TLD toegwezen gekregen. Die domeinnaamextensie zegt de Icann echter nog nader te willen bestuderen, voor eventueel toekomstig gebruik.
Het is niet denkbeeldig dat dit een politieke beslissing is, want één van de Afilias-leden is Network Solutions Inc, dat jarenlang het monopolie op de domeinnaamregistratie in handen had. Als nu deze 'gouden vondst' (.web) bij NSI wordt ondergebracht, kan dit door concurrenten worden gezien als het herstellen van dat oude monopolie. Hierover is het laatste woord nog niet gesproken en in ieder geval heeft Afilias al bekend gemaakt dat het bij een eventuele volgende ronde opnieuw .web als voorstel zal indienen. Voorlopig zal het consortium zich echter tevreden moeten stellen met .info.
De .name-domeinnaam van Global Name Registry (GNR) is vooral gericht op gebruik door particulieren. Daartoe wil GNR domeinnamen op het 'tweede niveau', zoals bijvoorbeeld 'jones.name' en 'harris.name', reserveren, waarna mensen vervolgens de domeinnaam 'jack.jones.name', 'john.harris.name' en 'kathryn.harris.name' kunnen laten registreren. Het is alleen onduidelijk wat GNR wil doen met de tweede Jack Jones die bij hen aanklopt.
De .pro-TLD van Registrypro, een samenwerking van Register.com, Virtual Internet en Baltimore Tech, is bedoeld voor specifieke beroepsgroepen, bijvoorbeeld 'gisolf.med.pro' voor een arts en 'spong.law.pro' voor een advocaat.
De overige drie door de Icann aanvaarde TLD's zijn voor vast omlijnde doelgroepen, zoals musea (.museum van de Museum Domain Management Association), luchtvaartbedrijven (.aero van de Societi Internationale de Tilicommunications Aironautiques) en bedrijfscoöperaties (.coop van de National Cooperative Business Association).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-17T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.