Epic claimt nieuwe bewijs tegen Carnivore

Rechtenorganisatie Epic zegt te kunnen bewijzen dat de FBI zijn controle-programma Carnivore helemaal niet zo selectief gebruikt.

Het federale onderzoeksbureau riep het controversiële systeem in het leven om de elektronisch verkeer van criminelen en verdachten te onderscheppen en na te kijken op verdacht materiaal. Maar net als het aftappen van telefoons kan de FBI hier wettelijk niet zomaar te pas en te onpas gebruik van maken. Epic (Electronic Privacy Information Center) vreest echter dat dit wel gebeurd en dat de privacy van mensen in het geding is.
De organisatie vroeg het hof daarom eerder dit jaar met succes om onthulling van de systeemgegevens. Nu zegt Epic een paragraaf te hebben gevonden in een testverslag van het programma, dat in juni van dit jaar is opgesteld.
In het onder de AmerikaanseFreedom of Information Act vrijgegeven document schrijft de auteur onder meer dat Carnivore naast gefilterde gegevens ook prima in staat is niet-selectieve data te 'vangen' en te archiveren op de harde schijf. Grote delen van het rapport zouden overigens onleesbaar zijn gemaakt.
Epic reageert furieus op het document omdat de FBI altijd ter verdediging heeft aangevoerd dat het systeem alleen data opslaat die door een software filter is geïsoleerd op schadelijke content. Het hoopt dat zijn nieuwe bewijsmateriaal ertoe bijdraagt Carnivore een halt toe te roepen. Naast de kruistocht van Epic is ook het Illinois Institute of Technology (Iitri) in samenwerking met het Ministerie van Justitie bezig met een onderzoek naar de technische capaciteiten van het surveillance-systeem.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-20T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.