Reacties op Pentium 4 gematigd positief

De eerste reacties op Intel's langverwachte Pentium 4-processor zijn vrij positief, al klinken er ook wel wat kritische geluiden.

Gisteren was het dan eindelijk zover. Veel later dan oorspronkelijk gepland,lanceerde Intel zijn nieuwste paradepaardje. Onder hoge verwachtingen, want voor het eerst sinds de in 1995 uitgebrachte Pentium Pro maakt de chipfabrikant gebruik van een compleet nieuwe architectuur (Netburst). Hierdoor is de processor in staat veel beter te presteren op het gebied van multimedia dan zijn voorganger.
Maar hoe veel beter presteert de P4? Met die vraag in het achterhoofd zijn diverse hardwaretesters aan de slag gegaan. En gelukkig voor Intel, dat de laatste tijd vooral negatief in de pers kwam, zijn de eerste kritieken heel behoorlijk.
Vooral op het gebied van video codering en 3d (gaming) is de chip een klasse beter dan zijn enige rivaal, de 1,2 GHz Athlon van AMD, zo blijkt uit tests. Ook de schaalbaarheid en de 400 MHz systeem bus geven de nieuwste Pentium aanzien.
Minder bijzonder zijn de prestaties op 2d vlak, zelfs minder dan die van de Athlon, en de pure kloksnelheid, die niet spectaculair hoger is dan die van AMD's vlaggenschip. Grotere bezwaren om nu al een Pentium 4 aan te schaffen zijn de niet-geoptimaliseerde software (waardoor de echte kracht van de chip nog niet te zien is) en de forse prijzen (dankzij het gebruik van het dure Rambus-geheugen).
Wachten tot medio 2001, luidt dan vooralsnog ook het devies.
En dan nog is de P4 vooral bedoeld voor de high-end gebruiker, want voor het draaien van alledaagse applicaties als email, office suites en web browsing zijn vrijwel gelijkwaardige en veel goedkopere alternatieven voorhanden.
De computerfabrikanten hebben schijnbaar geen boodschap aan de verre van geoptimaliseerde software en hoge prijzen. Alle grote spelers komen nog voor de Kerst met op de Pentium 4 lopende systemen.
Op Wallstreet maakte de lancering van de P4 weinig indruk. Het aandeel Intel daalde gisteren met 0,90 procent naar 41,13 dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-21T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.