Intel bindt strijd aan met Transmeta

Intel is van plan Transmeta's energiezuinige chips te overtreffen met een aantal nieuwe Mobile Pentium 3 processoren.

Volgens analisten zal Intel binnen drie maanden zijn eerste chip introduceren die minder dan 1 Watt aan energie verbruikt. Hierdoor gaat de batterij een stuk langer mee, wat aantrekkelijk is voor de consument.
Een ander unicum voor de nieuwe Pentium is dat de CPU net zo weinig hitte produceert als Transmeta's TM5400 en TM5600. Naar verwachting zal de processor bij volledig energiegebruik een snelheid klokken van 500 MHz, terwijl de zuinigere modus op 300 MHz moet gaan lopen.
Daarmee is Intel langzamer dan de Transmeta CPU, die snelheden tot 700 MHz kan halen. Maar dat is waarschijnlijk maar van korte duur, want Intel verwacht medio 2001 800 MHz chips voor mini-notebooks te hebben. Transmeta haalt deze snelheid volgens analisten niet voor het eind van volgend jaar.
Intel wil in 2002 60 procent van de markt voor kleine notebooks in handen te hebben. Een segment waar Transmeta zich ook op zegt te richten met zijn energiezuinige chips. Het bedrijf heeft echter een stapje terug moeten doen na de felle kritiek op de prestaties van diens Crusoe-processoren.
In de eerste helft van 2001 zal Intel een voor de grotere notebooks bestemde 1 Ghz chip lanceren. Het energieverbruik van dit product zal rond de 1,5 Watt komen te liggen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-21T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.