Specialist: 'Carnivore is geen gevaar'

De FBI schendt niet de Internet-privacy met het e-mailafluistersysteem Carnivore, vindt Henry Perritt van het Illinois Institute of Technology.

Volgens de specialist op privacygebied doet het programma niet meer dan de federale recherche beweert, en is het dus ook geen bedreiging voor de persoonlijke levenssfeer van goedwillende burgers.
Rector-magnificus Perritt deed zijn onderzoek op verzoek van het ministerie van justitie, nadat in de VS veel onrust was gerezen rond het afluisterprogramma. Wel moeten er her en der wat kleine aanpassingen aan worden verricht, maar hoe die eruit zien wilde Perritt gisteren niet onthullen.
De onrust blijft echter. Volgens Alan Davidson van het Centrum voor Democratie en Technologie in Washington mag aan het programma dan technisch niets mankeren, hij vindt dat er nog steeds een goede wettelijke basis ontbreekt. "En daar gaat het nu juist om", vindt hij. De afgelopen jaren zijn al verschillende wetsontwerpen over privacybescherming en nieuwe technologie aan de orde geweest, maar steeds keurde het Congres die af.
Het programma Carnivore is speciaal voor de FBI ontwikkeld om e-mail die een verdachte verstuurt of ontvangt te kunnen onderscheppen. Maar experts hebben van meet af aan gesteld dat het programma tot veel meer in staat is dan alleen dat en ze zijn bang dat de federale recherche het programma veel meer gaat gebruiken dan ze eigenlijk mag doen. Zolang er geen wettelijke restricties zijn, kan dat vrij gemakkelijk.
Volgens Perritt valt het met die technologische mogelijkheden wel mee. Maar dat gelooft niet iedereen. Perritt wordt door de critici namelijk allesbehalve als onafhankelijke deskundige gezien. Hij adviseerde zowel president Clinton over privacyvraagstukken als diens Republikeinse voorgangers. Perritt zelf heeft gezegd dat hij niet van plan was zijn wetenschappelijke reputatie in de waagschaal te stellen om de regering of de FBI een lol te doen.
Volgens de federale recherche is Carnivore tot nu toe ongeveer 25 keer ingezet tegen criminelen.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-22T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.