Pol Hauspie geen commissaris meer

Donkere wolken pakken zich samen boven Lernout & Hauspie. Gisteren is mede-oprichter Pol Hauspie opgestapt als commissaris.

Hij is nu alleen nog aandeelhouder in zijn spraaktechnologiebedrijf. De stap kwam op het moment dat de Belgische justitie een onderzoek aankondigde naar gerommel in de boekhouding.
Hauspie stapte begin november samen met Jo Lernout, de man met wie hij het naar hen genoemde bedrijf uit de grond stampte, al uit de dagelijkse leiding. Ze bleven nog wel lid van de raad van bestuur, wat gelijk staat met de Nederlandse raad van commissarissen. De Amerikaan John Duerden, die sinds het terugtreden van Lernout en Hauspie op 9 november de dagelijkse leiding kreeg, zei dat het terugtreden van Hauspie en het opstappen van een paar financiële mensen bedoeld zijn om de geloofwaardigheid van L & H te herstellen.
Of dat lukt is nog maar de vraag. Het Ieperse bedrijf kwam de afgelopen maanden in opspraak door publicaties in de zakenkrant The Wall Street Journal dat het zijn resultaten in Azie veel te rooskleurig had voorgesteld. De Amerikaanse beursautoriteiten stelden een onderzoek in.
De voorlopig laatste episode is het onderzoek in België zelf. Het parket startte twee weken geleden een vooronderzoek nadat L & H toegaf dat de resultaten over de afgelopen twee jaar en de eerste helft van dit jaar moeten worden bijgesteld.
Maar analisten en investeerder ventileerden gisteren hun twijfels. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden geen orders van belang aangekondigd en de kaspositie houdt momenteel ook niet over. In maart moet het bedrijf 200 miljoen dollar (700 miljoen gulden) aan kortlopende schulden aflossen en niemand weet waar dat geld vandaan moet komen.
Als de onderzoeken naar valsheid in geschrifte belastende feiten opleveren, kan het bedrijf ook nog een schadeclaims tegemoet zien van Amerikaanse en Belgische aandeelhouders. Zeker in de VS kunnen dan claims worden toegekend die het einde van het bedrijf betekenen.
Dat alles weerspiegelt zich in de beurskoers. In maart gingen de aandelen nog voor ruim 170 gulden van de hand. Maar toen de handel in het aandeel Lernout&Hauspie op 9 november werd opgeschort, bedroeg de koers nog maar een schamele 8 gulden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-24T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.