Software Emusic betrapt Napster-gebruikers

Online muziekbedrijf Emusic slaat toe. Het bedrijf heeft aan Napster gevraagd om zeshonderd gebruikers van de MP3-wisseldienst te verwijderen.

Emusic constateerde dat gebruikers van Napster illegaal de producten van het muziebedrijf distribueren. De onderneming heeft de overtreders binnen nu en week opgespoord met de zogenaamde TRM-technologie die het inkocht bij software-bedrijf Relatable.
De technologie geeft een digitale code mee aan alle muziekbestanden die Emusic aan internetters verkoopt. De code werd bij ongeveer 35.000 liedjes op Napster herkend. De 30.000 gebruikers van deze liedjes werd gesommeerd de distributie te stoppen. Wanneer zij dat niet binnen 24 uur deden, zou Napster worden verzocht hen af te sluiten.
Tweederde van de gebruikers had het nummer een dag later niet verwijderd. De 600 namen die aan Napster zijn doorgegeven zijn de eerste van de 20.000 overtreders die Napster moet verwijderen als het aan Emusic ligt.
Of Napster gehoor geeft aan de claim, is nog niet bekend. Het bedrijf ligt zwaar onder vuur van de grote muziekmaatschappijen, die Napster ervan beschuldigen het muziekliefhebbers wel heel gemakkelijk te maken om muziek illegaal uit te wisselen. Napster is al veroordeeld voor het ontduiken van copyrights en de zaak loopt nu in hoger beroep.
Het Duitse Bertelsmann wil wel met Napster in zee gaan voor de distributie van muziek via Internet en in ruil daarvoor haar miljoenenclaim laten vallen. Andere grote bedrijven zijn dat vooralsnog niet van plan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-01T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.