Bruce Perens helpt HP met Linux-ontwikkeling

Linux-voorman Bruce Perens is door Hewlett-Packard in dienst genomen om de groep ontwikkelaars voor open broncode te gaan leiden.

Perens is een van de belangrijkste open-source zendelingen. Hij is president van de Linux Capital Group en chairman van Progency Linux Systems en Known Sage. Perens werpt zich al jaren op als woordvoerder van de open-broncode gemeenschap. Met hem heeft HP een icoon van deze gemeenschap naar binnen gehaald.
Het wijst erop dat HP serieus met Linux aan de slag wil, zoals Sun en IBM. Perens moet de ontwikkelaars bij het bedrijf wakker schudden. Het bedrijfsonderdeel 'Open Source and Linux Operation' heet inmiddels 'Linux Systems Operation (LSO)' en heeft een bredere opzet gekregen. Deze club heeft eigen ontwikkelaars die Linux-bouwstenen moeten aandragen voor nieuwe HP-producten. HP geeft aan dat het het aantal ontwikkelaars heeft verhoogd, maar kon niet precies vertellen met hoeveel.
LSO richt zich op ontwikkelwerk voor laptops, bureaucomputers, clustering en een reeks server-toepassingen. HP kon iet ingaan op details.
Perens gaat strategisch advies geven over de te volgen richting bij productontwikkeling. Bovendien moet hij een brug slaan tussen de besloten wereld van HP en de grote 'open-source'-gemeenschap. Dell bijvoorbeeld is ook actief op het Linux-vlak, maar heeft van de 'open source'-gemeenschap te horen gekregen dat het bedrijf alleen maar in Linux geïnteresseerd is om er geld aan te verdienen. Zo'n houding van die groep ontwikkelaars is dodelijk voor een bedrijf dat met Linux aan de slag gaat. HP probeert dit te voorkomen door Perens in dienst te hebben en hem de vrije hand te geven. Perens gaat helpen Linux te laten draaien op de PA-Risc-processoren. Bovendien moet hij ervoor zorgen dat HP meer documenten beschikbaar gaat stellen aan de 'openbare ontwikkelaars'.
Perens heeft leiding gegeven aan het Debian-project. Debian is een besturingssysteem dat kernel-onafhankelijk werkt, maar voorlopig nog alleen geschikt is voor een Linux-kernel.
Eerder hebben Red Hat, VA Linux en Caldera Systems belangrijke exponenten uit de 'open source'-gemeenschap aangetrokken om hun visie en contact met die groep ontwikkelaars te benutten. Sun heeft destijds Marco Boerries binnen gehaald. Boerries heeft leiding gegeven aan de Star Office-suite: Linux-kantoor applicaties die gratis beschikbaar is gesteld door Sun.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-05T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.