Positie Java verstevigd door XML-integratie

Sun gaat twee op Java gebaseerde api's uitbrengen voor XML. Dit moet de positie van de programmeertaal op het gebied van berichtenverkeer via internet verstevigen.

Het concern ontwikkelde een api (application protocol interface) voor het versturen van XML-berichten (Jaxm) en een api voor het ontleden van XML-berichten in XML-codeblokken, het zogenaamdeparsenvan berichten (Jaxp). Beide api's wachten op dit moment op accreditatie in het Java Community Process (JCP). Met deze interfaceprotocollen zijn Java-programmeurs in staat systemen te ontwikkelen die werken met via XML-documenten verkregen gegevens, zo claimt het bedrijf.
Met de Jaxm-api zijn XML- en andere berichten samen te stellen, te adresseren en te versturen langs verschillende infrastructuren. De api, die begin volgend jaar beschikbaar is, ondersteunt volgens het bedrijf meerdere methodes, waaronder ebXML. De andere api, de Jaxm maakt het mogelijk om XML-documenten te lezen, te manipuleren of aan te maken. Met deze api, die rond dezelfde tijd uit moet komen als zijn broertje, kunnen ontwikkelaars een XML-parser opnemen in hun Java-toepassing zonder programmacode aan te hoeven maken.
Het bedrijf maakte van de gelegenheid gebruik om ook een api aan te kondigen voor gegevensverwerking, door Sun gedoopt tot Jaxb. Dit protocol moet te zijner tijd XML-documenten converteren naar Java-code en omgekeerd deze code weer kunnen omzetten in XML-informatie. Met dit protocol is bijvoorbeeld een via XML verstuurde order te verwerken in het in Java ontwikkelde backofficesysteem, zodat er een artikel verstuurd kan worden. Ook dit protocol moet begin volgend jaar beschikbaar zijn.
Deze aanpassingen aan de Java programmeertaal komen niet uit de lucht vallen. Concurrent Microsoft is druk bezig om in zijn .Net strategie XML tot het bindmiddel te maken, waarmee webdiensten te ontwikkelen zijn. Big Green komt binnenkort uit met op XML gebaseerde backoffice servers en de programmeertaal C Sharp moet het programmeerplatform voor webdiensten worden, een directe concurrent van Java worden dus. Sun heeft dan ook haast om deze aanpassingen van het Java-platform zo snel mogelijk rond te krijgen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf