IOC wil internet onder de duim houden

Het IOC heeft bepaald dat websites voorlopig geen audio- en videoclips van de Olympische spelen mogen brengen.

Op deze manier wil het Internationaal Olympisch Comité de televisierechten beschermen tegen de concurrentie van websites. "We verkopen de rechten per gedefinieerd gebied. Tot we de garantie hebben dat de uitzending beperkt blijft tot het gebied dat jou is toegewezen, willen we geen real-time audio en -video op Internet", aldusvice president Dick Pound van het IOC. Volgens Pound moet er eerst filter-software komen die de toegang naar Olympische sites beperkt tot afgeschermde gebieden. Daarnaast moet de beeldkwaliteit van webcasts sterk verbeteren, meent Pound.
Dat de organisatie niet veel op heeft met het wereldwijde web bleek overduidelijk tijdens de meest recente Spelen in Sydney. Niet alleen waren er geen perskaarten beschikbaar voor Internet-jounrnalisten; er mochten ook geen clips worden uitgezonden. Volgens Peter Clifton, hoofd van BBC Sport Online, bedreigde het IOC de BBC met verwijdering van diens correspondenten omdat de Engelse omroep een 90 seconden durende audio-clip had uitgezonden op zijn Olympische website. "Het was een ervaring die een nare nasmaak heeft achtergelaten", aldus Clifton, die niet zegt in te zien hoe live audio televisie-uitzendingen bedreigt.
Analisten kraken de benadering van het IOC. "Je moet een technologie in je voordeel gebruiken, niet proberen het onder de duim te houden", zegt Neil Bradford namens Forrester Research. "Zeker niet als het gaat om iets dat nauwelijks te beheersen is."
Toch is er nog hoop voor de surfende sportfan. Hoewel de kans klein is dat de zwemwedstrijden van Pieter van den Hoogenband op de volgende Spelen in Athene live op het web te volgen zijn, houdt het IOC de deur voor de hele kleine sporten wel op een kier. Evenementen als trampolinespringen en kleiduiven schieten krijgen immers nauwelijks uitzendtijd op de televisiezenders.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-06T00:00:00.000Z René van Vemde
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.