EMC: 'Niet bij opslagcapaciteit alleen'

Niet zozeer de verhoogde opslagcapaciteit, maar de snufjes en het bedieningsgemak moeten het onderscheid vormen tussen marktleider EMC en zijn concurrenten.

De NAS-filer Clariion IP 4700, bedoeld voor het middensegment van de opslagmarkt, heeft niet alleen meer opslagcapaciteit aan boord dan zijn voorgangers uit de Chameleon-lijn, de fabrikant pocht ook over de verhoogde fouttolerantie en het installatiegemak van het apparaat. EMC beweert de machine binnen 10 minuten na het binnenrollen bij een klant aan de praat te hebben. Nu zal de onderneming dat in Nederland niet zo vaak doen, omdat het product via het dealerkanaal verkocht wordt. Deze partijen verzorgen ook bijkomende diensten als implementatie en support op de apparatuur.
Het snufje waarmee EMC naar buiten treedt is een softwaretoevoeging aan dehigh-endCelerra. De door EMC Highroad gedoopte softwaremodule moet de opslag- en uitleverprestaties van grote bestanden verbeteren. Toepassingen als beeldverwerking, streaming video en webhosting leveren met Highroad betere prestaties door het ophalen en wegsturen van informatie niet meer via hetzelfde netwerkonderdeel te laten plaatsvinden. Het opvragen van bestanden verloopt wel altijd via de Celerra-filer. Zodra de omvang van bestanden dit voorschrijft, worden ze niet via de filer uitgeleverd, maar via een ander netwerkonderdeel direct naar de betrokken server gezonden zonder tussenkomst van de filer. EMC claimt dat dit de prestaties met een factor vier verbetert bij het uitleveren van streaming video.
Sun, die zichzelf ook rekent tot de grotere partijen op opslaggebied, heeft door de acquisitie van Highground zijn nogal magere Jiro-opslagsoftware een flinke duw in de rug gegeven. Het van oorsprong Britse Highground, gespecialiseerd in software voor opslagbeheer geeft Sun meer armslag in de opslagmarkt die door de exploderende hoeveelheid opgeslagen data steeds meer vraagt om beheersfaciliteiten. Belangrijk aspect daarbij is een pluriforme insteek, die het van oorsprong Unix-georiënteerde Sun met iets meer recht kan claimen doordat Highground sterk is op NT-gebied.
EMC, dat vooral groot geworden is door datacentrums die over de hele wereld als paddestoelen uit de grond schieten, ziet de toekomst zonnig in. Het bedrijf dat over het derde kwartaal van dit jaar volgens Gartner kon rekenen op een marktaandeel van 35 procent in de opslagmarkt, voorspelt dat binnen een termijn van vijf jaar bedrijven opslag inkopen als een dienst in plaats van deze voorziening in hun eigen bedrijfsnetwerk in te richten. Opslagproducenten moeten rekening houden met het leveren van zogenaamde ssp-diensten (storage service provider). Dergelijke toegevoegde diensten moeten in de toekomst geld in het laatje brengen als opslagcapaciteit en bandbreedte te geef zijn. EMC is druk bezig zijn apparatuur en software op deze ontwikkeling te laten aansluiten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-07T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.