Bertelsmann stapt in e-uitgeverij Xlibris

Het Duitse media- en Internet-concern Bertelsmann wil een substantieel belang nemen in de Amerikaanse uitgever van elektronische boeken Xlibris.

Deze in Philadelphia gevestigde firma maakt het voor auteurs mogelijk om hun werk in elektronische vorm te publiceren, terwijl zij tegelijkertijd toch zelf eigenaar blijven de auteursrechten.
Bertelsmann zou via dochteronderneming Random House een belang van 49 procent in de kleine uitgeverij willen nemen. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, is nog niet bekend, maar wordt door waarnemers op minder dan vijftien miljoen dollar geschat.
Hoewel de financiële waarde van de overeenkomst dus relatief gering is, kan er toch een flinke impuls voor de markt voor elektronische boeken vanuit gaan. Bertelsmann is via Random House namelijk 's werelds grootste uitgeverij van Engelstalige boeken en één van de belangrijkste uitgevers die serieus met elektronische boeken aan de slag wil.
De ontwikkelingen rond e-boeken lijken de laatste tijd in een stroomversnelling te komen. De geplande deelname is namelijk niet de eerste belangrijke ontwikkeling van de afgelopen weken. Eerder al besloten uitgeverij Simon & Schuster en bestseller-auteur Stephen King om een nieuw boek in eerste instantie alleen in digitale versie te publiceren. Deze uitgave -Riding the Bullet - werd echter in recordtijd door hackers gekraakt.
Xlibris is niet aan een beurs genoteerd en specialiseert zich in titels met een relatief kleine digitale 'oplagen'. In de drie jaar dat het bedrijf actief is, heeft het een fonds met ruim zeshonderd titels opgebouwd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-06T00:00:00.000Z Redactie Computable