IBM en Intel maken nog kleinere chips

IBM en Intel zijn beide aan de slag met de productie van nog kleinere microprocessoren. Ze zijn vooral bedoeld voor servers en communicatie-apparatuur.

Big Blue heeft een nieuwe technologie (Cmos 9S) ontwikkeld die de innovaties op het vlak van koperbedrading,silicon-on-insulator en een nieuw isolatiemateriaal (low-k dielectric) gebruiken om circuits van 0,13 micron te maken. Dat is ongeveer 800 keer smaller dan een menselijke haar. De microprocessor is niet alleen kleiner, maar kan ook ingewikkelder berekeningen maken. Begin 2001 zullen de producten worden verwerkt in computerapparatuur. Met name in de eServer-reeks, die uitgerust zal worden met de IBM Power4-processor.
Ook Intel heeft niet stil gezeten. Het bedrijf heeft een protottype ontwikkeld dat toekan met 0,03 micron verbindingen. Dat zou chips mogelijk maken die 400 miljoen transistoren hebben en met een snelheid van 10 GHz kunnen rekenen. Ter vergelijk: de huidige Pentium4 heeft 42 miljoen transistoren en draait op een snelheid van 1,5 GHz. We zullen echter nog wel even moeten wachten op concrete producten. De verwachting is dat die supersnelle chips in 2005 in computers ingebouwd kunnen worden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-12T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.