Washington akkoord met AOL en Time Warner

De FTC, de Amerikaanse commissie voor handel, heeft gisteren bepaald dat het voorgenomen huwelijk van America Online (AOL) en Time Warner mag doorgaan.

Het groene licht kwam nadat de grootste Internetaanbieder ter wereld en de Amerikaanse mediagigant een dag eerder nog wat concessies hadden gedaan.
De fusie was lange tijd omstreden, omdat de twee samen wel een erg groot marktaandeel krijgen. Daarom bepaalden de autoriteiten dat ze andere bedrijven toegang tot hun Internetactiviteiten moesten geven. Vooral Walt Disney Company heeft daarvoor gelobbied uit vrees straks buitenspel te worden gezet. De concerns hebben nu toegezegd binnen negentig dagen na afronding van hun fusie twee andere ondernemingen tot hun netwerk toe te laten.
In januari kondigden de twee concerns hun fusievoornemen aan, uit te voeren via een aandelenruil. Met rond de 180 miljard dollar was het de grootste fusie ooit. Door de daling van de aandelenkoersen sindsdien is de waarde nu ongeveer 110 miljard dollar.
Time Warner is elf jaar geleden ontstaan uit de bundeling tussen Time en Warner en is actief in tv, tijdschriften, boeken en films en bovendien het op een na grootste kabelbedrijf van de VS, met bekende namen als CNN en Warner Brothers. De fusie levert AOL de felbegeerde 'content' op voor zijn Internetactiviteiten. Time Warner krijgt er een groot distributiekanaal bij.
Na de FTC moet overigens ook de FCC, de Amerikaanse commissie voor telecommunicatie, nog toestemming geven. Daar worden nu echter geen grote problemen meer verwacht. Gezien de omvang van de transactie was ook toestemming van de Europese Commissie nodig. Brussel is ermee akkoord gegaan op de voorwaarde dat AOL zijn banden met het Duitse mediaconcern Bertelsmann verbreekt. Bertelsmann had al aangekondigd uit AOL Europe, een joint venture met AOL, te stappen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-15T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.