Erp-producenten boren nieuwe markten aan

In 2000 ging de softwaremarkt naarstig op zoek naar een nieuwe koers. De erp-hype is voorbij. Groeicijfers moeten nu komen uit crm en asp.

De zakelijke doorbraak van internet geeft deze verschijnselen een vruchtbare voedingsbodem. Baan is in 2000 door de diepste dalen gegaan. Het jaar begon met het vertrek van ceo Mary Coleman. Vanaf dat moment ging het verder bergafwaarts, tot alleen faillissement of overname tot de opties behoorden. Jan en Paul Baan, eens de helden van de vaderlandse software, verdwenen door de achterdeur, achtervolgd door boze aandeelhouders.
De Britse industrieel automatiseerder Invensys voorkwam faillissement. Tegen de wil van zijn aandeelhouders in kocht chief executive Allen Yurko het Nederlandse softwarebedrijf, en wist hij de gebruikers enig vertrouwen terug te geven. Op de eerste grote klantendag dit najaar kon Baan zijn eerste grote orders na de malaise aankondigen.
SAP is nog steeds onbetwist de grootste erp-speler, maar het bedrijf heeft te leiden onder de sterk afnemende groei op deze markt. De Duitse erp-speler heeft hard gewerkt om zich een Internetimago aan te meten, met de merknaam Mysap.com. Dat lukt echter maar zeer moeizaam. Tijdens de gebruikersconferentie Sapphire moest topman Hasso Plattner zelfs toegeven dat zijn eigen medewerkers moeite hebben om uit te leggen wat Mysap.com inhoudt.
De verzadiging van de erp-markt heeft geleid tot een zoektocht naar een nieuw, potentieel succesvol segment. Crm is dit jaar het toverwoord geweest voor zoekende erp-bedrijven. Verder zijncollaborative commerceensupply chain managementgenoemd als opvolger van het oude succesnummer. De kern van de nieuwe oplossingen is internet, en de koppelingen tussen leveranciers,back office,front office en het web. Verschaffers van risicokapitaal zoeken de nieuwe Baan in bedrijven als het Nederlandse Augeo, dat software voorprofessional services automation (psa) ontwikkelt, de nieuwe Baan.
Een ander verschijnsel dat dit jaar volop in de schijnwerpers stond was asp. Het aanbieden van software op basis vanhosting is in ieder geval aan de aanbodzijde in opkomst. Asp's zijn de nieuwe starters, al ligt ook hier radicale consolidatie op de loer. Grote softwareontwikkelaars maken hun programmatuur gereed voor asp-gebruik. Microsoft is met Exchange 2000 een van de eerste.
Het toenemend belang van zakelijk internet zorgde voor diverse belangrijke aankondigingen. Microsoft introduceerde .Net, IBM kwam met de consolidatie van softwareproducten in Websphere. Sun omarmde op de valreep metataal M. De Microsoft-aankondiging is vooralsnog niet meer dan een strategiewijziging, die pas over een of twee jaar tot concrete resultaten leidt. Toch is de belangstelling van ontwikkelaars groot, en de publiciteit die Microsoft kreeg dwong Sun tot zijn recente XML-tegenzet, om niet het initiatief als softwarevisionair te verliezen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.