Bea hoopt op erkenning Xocp-protocol

Bea Systems probeert het in eigen huis ontwikkelde Xocp-protocol tot standaard voor elektronische handel benoemd te krijgen.

Het bedrijf draagt het Xocp-protocol (Extensible Open Collaboration Protocol) voor bij de W3C-organisatie en Oasis (Organization for the Advancement of Structured Information Standards). Het protocol draait sinds kort op het Weblogic-product, waarmee ketenpartners orders en leveringen via elektronisch berichtenverkeer kunnen afhandelen.
Het protocol verwerkt en controleert handelsberichten en is in te haken op het vocabulair van andere XML-varianten. Xocp is speciaal ontwikkeld om transacties tussen meerdere partijen te faciliteren. Het ondersteunt op XML gebaseerde berichtenverkeer, bedrijfszekere versturing en verwerking van berichten, identificatie van bedrijven en beveiliging van de communicatie op basis van SSL-encryptie, digitale handtekeningen en authorisatie. Ook andere communcatieprotocollen, waaronder Rosettanet en EDI moeten kunnen samenwerken met Xocp.
Met de lancering van het Xocp-protocol en de bijbehorende ketensoftware voor samenwerken tussen bedrijven hoopt BEA meer voet aan de grond te krijgen op het gebied van handel tussen bedrijven. "Vanwege de nieuwe Java-architectuur waarmee bedrijfsapplicaties aan applicatieservers te koppelen zijn, zul je zien dat onze applicatieserver het komende jaar meer als een integratieserver zal gaan functioneren," aldus Ajay Patel, marketing directeur voor e-commerce integratie bij het bedrijf. "Ons doel voor het volgende jaar is om de infrastructuur te verbeteren en netwerken sneller, gemakkelijker en goedkoper op te zetten."
In deze sector is de concurrentie moordend. Concurrent IBM bestempelde Bea's Weblogic-server als een stand-alone product. De Websphere van Big Blue zou niet alleen een stuk goedkoper zijn, maa ook veel beter in het integreren van handelssystemen tussen verschillende bedrijven. Met een mogelijke erkenning van het Xocp-protocol als standaard voor elektronische handel werpt BEA deze kritiek ver van zich.
Het bedrijf is echter niet de enige die een standaard voor elektronische handel claimt. Microsoft bijvoorbeeld heeft ook een standaard voor applicatie-integratie op basis van XML over Internet gemaakt: Soap. Daarmee kan iedere 'Soap-enabled' applicatie een soort Remote Procedure Call plaatsen bij een andere Soap-enabled applicatie door middel van een XML-bericht; de basis van een elektronische transactie. Ook Microsoft heeft Soap ter ratificatie voorgelegd aan het World Wide Web Consortium, waarmee het een open standaard kan worden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-18T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf