Lernout en Hauspie redt wat er te redden is

In een poging om te redden wat er nog te redden valt, heeft topman John Duerden van Lernout & Hauspie gisteren maatregelen aangekondigd.

Hij sprak over disciplinaire ordeningen tegen de mensen die verantwoordelijk zijn voor de financiele onregelmatigheden bij het Belgische spraaktechnologiebedrijf.
Duerden reageerde op een publicatie door de Wall Street Journal, de Amerikaanse zakenkrant die als eerste de fraude bij het Belgische bedrijf meldde, gisteren van een intern rapport dat is gebaseerd op onderzoek door twee advocatenbureaus in opdracht van de raad van commissarissen. De fraude is volgens de onderzoekers van het Amerikaanse Bryan Cave LLP en het Belgische Loeff Clays Verbeke veel groter dan tot nu is aangenomen en bedraagt mogelijk 277 miljoen dollar.
De onderzoekers maken melding van talloze dubieuze transacties, verkeerd gedateerde gegevens, geheime bijlagen en onjuist geboekte ruilhandeltjes. Zij adviseren de concernleiding disciplinaire maatregelen te nemen tegen een aantal werknemers, onder wie de oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie en andere bestuursleden. Alleen Jo Lernout is momenteel nog actief in het bedrijf. Volgens Duerden heeft het bestuur unaniem besloten de adviezen over te nemen.
Duerden waarschuwde wel voor al al te snelle conclusies over de opgestapte personen. Ook voor hen moet gelden dat zij onschuldig zijn zolang hun schuld niet is bewezen, zo zei hij. De 'huisaccountant' KPMG gaat nu verder aan de slag met de bevindingen van dit onderzoek. Duerden verwacht niet dat het KPMG-rapport op tijd klaar is voor de beroepszaak die L&H is
begonnen tegen de beslissing van de Belgische rechter om geen uitstel van betaling te verlenen.
Als basis voor deze beroepszaak dient een reorganisatieplan. Duerden hoopt nog altijd het bedrijf in zwaar afgeslankte vorm overeind te kunnen houden.
De Wall Street Journal had de rapporten naar eigen zeggen gekregen van Duerden. Die benadrukte gisteren dat hij met die openbaarmaking wilde onderstrepen dat hij het echt meent met zijn uitspraak dat alleen volledige opening van zaken geven het bedrijf nog kan redden.
 

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-20T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.