Microsoft jaarverslag zwijgt over tegenslag

2000 was een enerverend jaar voor Microsoft. Maar hoe enerverend wordt echter niet duidelijk uit het jaaroverzicht dat het bedrijf afgelopen week publiceerde.

Daarvoor heeft Big Green teveel wanklanken onder het tapijt geveegd. Het was een van de grote nieuwsverhalen van het afgelopen jaar: de antitrust zaak tegen Microsoft. Rechter Thomas Penfield Jackson veroordeelde de computergigant wegens misbruik van haar monopolie-positie; een uitspraak die onder meer zal moeten leiden tot het opbreken van Microsoft in twee kleinere bedrijven. Geen prettige tijding voor 's werelds voornaamste softwaremaker. Maar toch zeker wel belangwekkend genoeg om op te nemen in het eigen jaaroverzicht? Niet dus.
Afgelopen week publiceerde het concern uit Redmond op haar website (http://www.microsoft.com) een overzicht van de belangrijkste Microsoft gerelateerde nieuwsfeiten. En wat kwade tongen al wel vaker beweerden werd opnieuw maar eens onderstreept: van een beetje censuur is Microsoft - dat toch al infaam schimmig omspringt met het concept "waarheid" - klaarblijkelijk niet vies. Want niet alleen rechter Thomas Penfield Jackson en antitrust-chef Joel Klein ontbreken in het overzicht, ook het teruglopen van de winst is volgens de softwarefirma niet dermate van belang dat het een plekje verdient in de annalen van 2000. In plaats daarvan is er ruimte ingelast voor een lofzang op Windows, het .Net initiatief en de lancering van de Pocket PC, afgelopen april.
Vooral in de maand juni maakt de multinational het bont. De maand waarin rechter Jackson zijn remedie-uitspraak deed in de antitrust-zaak, en Microsoft effectief opdroeg zichzelf in tweeen te splitsen, is in het jaaroverzicht ingeruimd voor het Washington2Washington-programma; een initiatief van Microsoft om schoolkinderen in de staat Washington in contact te brengen met leeftijdsgenoten in Washington D.C. Heel belangwekkend natuurlijk, maar belangwekkender dan een uitspraak die ingrijpt in het hart van het bedrijf?
Analisten hebben zo hun eigen ideeen over wat wel en niet belangrijk Microsoft-nieuws was dit jaar. Financieel expert Ruairi O'Neill van PNC advisors suggereert dat niet de antitrust-zaak met stip op een zou moeten staan, maar de bijgestelde winstverwachtingen. "Microsoft stelde afgelopen maart en april de winstverwachtingen naar beneden bij. Dat is nog eens gevolgd door een recentere bijstelling. Dat is van nog groter belang geweest, dit jaar, dan de rechtzaak." De laatste winstbijstelling, die geschiedde op 14 december, betekende de tweede maal in de 14 jaar dat het bedrijf beursgenoteerd is dat Microsoft aan heeft moeten gegeven eerder geschetste verwachtingen niet te kunnen waarmaken. De eerste keer was in 1989. Maar of daar met een woord over wordt gerept in het jaaroverzicht? Vergeet het maar.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-12-27T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.