Cray presenteert paradepaardje SV1-lijn

De producent van supercomputers Cray heeft tijdens Super Computing 2000 in Dallas het nieuwe topmodel van Cray SV1-lijn - de Cray SV1ex - gelanceerd.

De SV1ex is een luchtgekoelde vector supercomputer en geldt als het paradepaardje van de huidige SV1-lijn die in september 1999 in de markt werd gezet.
Volgens Cray, het bedrijf dat is ontstaan na de verkoop van de Cray-divisie van SGO aan Tera Computer eerder dit jaar, heeft het inmiddels wereldwijd honderd SV1's verkocht, maar gaat het ervan uit dat het door de introductie van het topmodel SV1ex 200 miljoen dollar extra aan jaarlijkse omzet kan binnenhalen.
Cray gaat de SV1ex-lijn van vector-machines in twee fases op de markt brengen. In het eerste kwartaal van 2001 zal Cray de kloksnelheid van de vectorprocessoren opvoeren van 300 naar 450 MHz. In het tweede kwartaal is Cray van plan snellere geheugenchips en schijven met een zware capaciteit te introduceren. Met deze twee voorzieningen kan volgens Cray de SV1ex 50 procent meer verwerkingskracht - ongeveer 1,8 gigaflops per processor - voor zijn rekening nemen, dan de andere leden uit de SV1-stam.
Met de introductie van de SV1ex heeft Cray zijn ambities nog lang niet volbracht. Het concern heeft het voornemen voor de tweede helft van 2002 een SV2-lijn van supercomputers te introduceren. De capaciteit van deze machines zal volgens het bedrijf oplopen naar 2,7 tot 3 gigaflops, hoewel er ook berekeningen zijn dat de capaciteit wel eens zou kunnen toenemen naar 10 gigaflops.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-11-08T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.