Domeinnaam-registreerders sluiten de rangen

Twaalf belangrijke domeinnaam-registreerders, waaronder marktleider NSI, werken samen om de registry-rechten voor nieuwe Internetdomeinen te krijgen.

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), de reguleringsinstantie die zich bezighoudt met de toekenning van Internetdomeinnamen, zal begin volgend jaar het aantal domeinnaam-extensies (zoals .com, .net en .org) uitbreiden, zodat er meerTop Level-domeinnamen beschikbaar komen. De -betaalde - registratie van die namen geldt, mede omdat zo'n registratie regelmatig moet worden verlengd, als een lucratieve tak van sport. Een uitbreiding van het aantalTop Level-namen betekent dus nieuwe winstkansen voor een groot aantal registreerders. Twaalf van de grootste onder hen hopen echter een harde concurrentieslag om de nieuwe registry-rechten te voorkomen door samen een alliantie te sluiten. Dat blijkt uit informatie van nieuwsdienstComputerwire.
Het consortium, tot op heden zonder naam, moet uitgroeien tot een joint venture die in de loop van volgend jaar de registratie van nieuwe topdomeinnamen op zich wil nemen. De Icann heeft een inschrijving geopend voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in dergelijke rechten. Tot nog toe hebben nog maar weinig bedrijven zich publiekelijk geïnteresseerd getoond, maar dat is natuurlijk niet zo vreemd als twaalf van hen in het geheim met elkaar om de tafel zitten.
Het is opmerkelijk dat ook marktleider NSI deel uitmaakt van het consortium. Ook al is de relatie tussen NSI en Icann aan de ene kant en de overige registreerders aan de andere kant al geruime tijd behoorlijk gespannen, beide partijen zien in samenwerking klaarblijkelijk voldoende voordelen om de meningsverschillen aan de kant te zetten.
NSI beschikt natuurlijk over een schat aan ervaring wat betreft het opzetten van een register voor nieuwe domeinnamen. In de tijd dat zijn het .com-register opzette, waren er immers nog geen concurrenten. De overige registreerders kunnen nu profiteren van de kennis en ervaring van NSI. Voor NSI is het voordeel van samenwerking vooral dat hierdoor NSI en Icann door de buitenwereld veel minder gezien worden als 'twee handen op één buik'.
Er kleeft voor NSI echter wel een risico aan de joint venture, mocht die door de Icann gehonoreerd worden. Zij maakt in dat geval namelijk deel uit van een consortium dat de concurrentie aangaat met NSI's eigen .com-register. Dat kan binnen de alliantie natuurlijk voor wantrouwen zorgen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-08T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.