Ahold centraliseert zijn administratie

HAARLEM- Ahold brengt de administraties van Albert Heijn, Etos (de Tuinen) en Gall & Gall onder in een apart bedrijf: Accounting Plaza.

IT speelt hierbij een dragende rol. Behalve maatwerksystemen gebruikt het administratief centrum Peoplesoft-software. Daarnaast werkt Ahold onder de naam Delta aan een groot IT-vernieuwingsproject voor de distributiecentra.
De IT-infrastructuur van Accounting Plaza bestaat uit twee lagen. Alledrie de divisies gebruiken het financieel-administratief systeem van Peoplesoft. Daarnaast bestaan er door de automatiseringsafdeling Information & Communication Services ontwikkelde, op Albert Heijn toegespitste maatwerksystemen. Deze maken het mogelijk de verkoopresultaten in de winkels meteen te tonen, facturen te controleren en de goederenvoorraad bij te houden in de winkels en distributiecentra. "Etos en Gall & Gall zullen hiermee ook gaan werken", vertelt directeur Gerrit Stoffelsen. "Bovendien kunnen leveranciers van Albert Heijn door de samenballing voortaan ook viaelectronic data interchange contact onderhouden met Etos. In het drogisterijwezen is het gebruik van edi nog nauwelijks ingeburgerd."
Stoffelsen meldt dat Accounting Plaza ook de administraties van Europese werkmaatschappijen van Ahold zal overnemen. "Op termijn willen we tevens de administraties van andere bedrijven beheren. Eigenlijk worden we een asp (application service provider) op het gebied van onze maatwerk- en Peoplesoft-systemen."
Accounting Plaza komt in Wormer te staan. Het biedt werk aan 275 mensen, inclusief een eigen IT-afdeling. In november moet het integratieproces zijn afgerond. "Het doel van de samenvoeging is een efficiëntieslag," vertelt Willem Noortman, bestuurder bij FNV Bondgenoten. "Ahold heeft hiermee al ervaring opgedaan in de VS. Eén administratief centrum voor vijf supermarktketens bleek de kosten met een kwart terug te brengen."
Volgens Stoffelsen loopt Ahold met de bundeling voorop in de detailhandel. Het concern is echter niet de eerste multinational die hiertoe overgaat. Shell kent al een aantal jaren het onderdeel Shell Services International (SSI). Hierin zijn de administratieve en IT-diensten aan werkmaatschappijen geconcentreerd. De KLM kent een Accounting House. Unilever kondigde in april aan alle Europese IT-infrastructuurdiensten samen te voegen in één centrum in Groot-Brittannië.
Ahold is voorts samen met IT-partner Cap Gemini bezig met een vernieuwingsproject voor de distributiecentra van Albert Heijn. Hiervoor zijn diverse proefopstellingen in gebruik. Beide partijen willen echter geen mededelingen doen over dit project Delta. Volgens Richard Leloux, bestuurder bij CNV, zijn de distributiecentra slecht geautomatiseerd. "A&H heeft wel een centraal bestelsysteem tussen winkels en distributiecentra, maar in de centra zelf gebeurt nog veel handmatig. Het vergaren van alle producten in het distributiecentrum moet in de toekomst geautomatiseerd gebeuren. De heftruckchauffeurs moeten een soort operators worden."
FNV'er Willem Noortman noemt Ahold een voorloper in het gebruik van IT. "De meeste supermarktketens zijn evenwel te klein voor grote investeringen in moderne systemen." De aangekondigde fusie tussen de supermarktketens Schuitema en Sperwer is bijvoorbeeld bedoeld om de IT-kosten te verlagen en meer te kunnen investeren in automatisering.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.