Icann breidt aantal domein-extensies uit

Icann, de organisatie die zich bezighoudt met de toekenning van domeinnamen, heeft besloten het aantal 'top-level-domeinnamen' uit te breiden.

Door de snelle groei van Internet is er schaarste aan het ontstaan op het gebied van aantrekkelijke domeinnamen. Elke naam is immers maar één keer te vergeven, dus als een Amerikaans winkelcentrum met de naamSouth Park op tijd de naam southpark.com heeft laten registreren, kunnen de makers van een populaire tekenfilmserie vervolgens naar die naam fluiten. Dan helpt een potje schelden ook niet meer. En voor namen als southpark.org of southpark.net komt een tekenfilmserie niet in aanmerking, want die extensies zijn gereserveerd voor respectievelijk overheidsinstanties en educatieve instellingen.
Het wordt dus hoog tijd voor uitbreiding van het aantal extensies. De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), afgelopen week in vergadering bijeen in het Japanse Yokohama, heeft daarom gestemd voor een dergelijke uitbreiding. Vanaf augustus begint de organisatie met het accepteren van domeinnamen met uitgangen als bijvoorbeeld .travel, .shop, .bank of .museum. Bedrijven of instellingen die dergelijke extensies aan de Icann willen voorleggen, moeten echter wel vijftigduizend dollar betalen als tegemoetkoming in de kosten die de organisatie moet maken om het nieuwe naamgevingssysteem op te zetten. Bovendien moeten zij een ondernemingsplan overleggen waarin uiteen wordt gezet hoe zij de nieuwe domeinnamen willen gaan gebruiken.
Vanaf oktober geeft de Icann het publiek de mogelijkheid om te reageren op de nieuwe domeinnaam-extensies. Vervolgens hoopt de Icann in de tweede helft van november te komen met eenshortlist van extensies, waarna eind december een definitief besluit kan volgen. Vanaf 2001 zouden er dan naast de dotcom-bedrijven ook dotshop- en dottravel-bedrijven kunnen ontstaan.
Daaraan zitten natuurlijk ook enkele haken en ogen. Zo ligt het voor de hand dat een Internet-begrip als Amazon.com niet zit te wachten op een concurrent met de naam Amazon.shop. Daarvoor zal de Icann toch een oplossing moeten verzinnen.
 


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.