Giga zet vraagtekens bij product-analyses

In een recente onderzoeksnota spreekt de Giga Information Group zijn twijfels uit over de objectiviteit van Doculabs-rapporten.

Gebruikers van deze rapporten moeten volgens Giga niet teveel belang hechten aan het feit of een bepaalde leverancier vernoemd wordt of niet. Hetzelfde geldt voor onderzoeken van Gistics, dat veel werk voor Apple verricht.
Doculabs evalueert IT-producten op het gebied van onder meer document-, opslag- en informatiebeheer, werkstroom en applicatieservers. Giga stelt dat Doculabs op een subjectieve manier te werk gaat. Als de analist een studie van producten begint, nodigt het de leveranciers uit om deel te nemen voor rond de zevenduizend dollar. De analist zegt met dit geld de kosten te dekken.
De 'onderzoeker' heeft ook nog andere eisen alvorens een product op te nemen in de beoordeling. Zo moet een leverancier ook voldoende ondersteuning vrijmaken, en moeten technici aanwezig zijn bij de tests. Doculabs staat niet alleen. Gistics, een analist steevast opgevoerd door Apple om aan te tonen dat grafici sneller hun investering kunnen terugverdienen met een Mac, krijgt geld van Apple Gistics voor dit soortreturn on investment-onderzoeken.
Weinig analisten zijn kritisch ten aanzien van de objectiviteit van onderzoeken. Gartner, Giga, Seybold en Forrester spreken met hun klanten. Twee analisten die sterk zijn in productevaluaties, de Butler Group en Spex (een dochter van de Meta Group), proberen eerst zelf uit te vissen welke producten in een bepaalde technologie horen en nodigen dan de leveranciers uit om hen te voorzien van testpakketten. Butler Group's Research Manager Gary Cooper zegt: "Het enige waar wij leveranciers voor laten betalen, zijn de herdrukken van een uitgegeven rapport."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.