Baan gaat 'failliet' het millennium in

Softwarebouwer Baan is aan het begin van het nieuwe millennium aan het eind van zijn latijn. Insiders vrezen voor de zelfstandigheid van het bedrijf. Op papier is Baan failliet.

Na het vijfde kwartaalverlies op rij heeft het bedrijf geen liquide middelen meer. Het moet opnieuw op zoek naar kapitaal. Lukt dat niet, dan ligt een fusie of overname voor de hand.
Tot vorige week hoopten Baan-medewerkers en trouwe beleggers nog op een kleine winst over het vierde kwartaal van 1999. Wederom verspeelde Baan in één klap het vertrouwen, dat het bedrijf moeizaam aan het terugwinnen was.
Dinsdagochtend kondigde Baan echter niet alleen een groot verlies aan (200 miljoen dollar reorganisatiekosten en afschrijvingen van software), ook maakte het bedrijf bekend dat Coleman per direct opstapt. Dat nieuws sloeg in als een bom.
Baan zegt zich voortaan volledig te richten op het leveren van oplossingen voor elektronische handel. Oude versies van bepaalde softwaretoepassingen, die bij een beperkt aantal klanten in gebruik zijn, worden uit het assortiment gehaald, wat tot forse afschrijvingen leidt.
Cor van Dijk van de Centrale ondernemingsraad wijst erop dat de afschrijvingen op software niet tot gevolg hebben dat er functionaliteit verloren gaat. "Die komt weer terug in nieuwe versies."
Verder worden veertien kantoren gesloten en 180 tot 190 arbeidsplaatsen geschrapt. Volgens CNV-bestuurder Wim Burggraaf leidt dat niet tot gedwongen ontslagen.
Volgens Van Dijk zijn de slechte resultaten vooral te wijten aan de barre prestaties op de Amerikaanse markt. 'Europa en Azië doen het niet eens zo slecht. Amerikanen zijn echter wat modegevoeliger. Daarom profileert Baan zich nu ook nadrukkelijker als partner voor e-handel.'
Het bedrijf moet op zoek naar nieuwe kapitaalverschaffers. Het is echter twijfelachtig of die staan te trappelen om geld in Baan te stoppen. Overnamegeruchten zijn niet nieuw, maar de namen IBM en Computer Associates worden ook nu weer in verband gebracht met een eventuele acquisitie.
Over de redenen achter het aftreden van Mary Coleman tast vriend en vijand nog in het duister. Speculaties wijzen in de richting van haar optimistische uitlatingen in het derde kwartaal, toen Coleman nog zes grote orders van tien miljoen dollar beloofde. Nu die orders uitblijven zou zij haar krediet bij de Raad van Commissarissen en de financiële wereld hebben verspeeld.
Pierre Everaert, voorzitter van de Raad van Commissarissen neemt tijdelijk het roer over. De ondernemingsraad is niet optimitisch over de termijn waarop een nieuwe topman zal aantreden. 'Dat kan heel goed een half jaar duren', aldus Van Dijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-05T00:00:00.000Z Redactie Computable