Digitale Stad wordt commercieel bedrijf

De Amsterdamse Digitale Stad (DDS) is uitgekocht door de directie en vormt zich om tot een winstgerichte onderneming. De ideële Internet-aanbieder wil niet onthullen hoeveel geld met de uitkoop is gemoeid.

De nieuwe eigenaren van de voormalige stichting zijn algemeen directeur Joost Flint en Chris Göbel. Zij bezitten elk 50 procent van de nieuwe onderneming en hebben die aankoop zelf gefinancierd. De twee zijn nu wel op zoek naar externe financiers voor het aantrekken van uitbreidingskapitaal.
Het 'nieuwe' DDS wordt met ingang van volgende maand opgedeeld in drie vennootschappen die ieder voor zich moeten streven naar winstgevendheid. De nieuwe bv's zijn DDS Projecten (voor website-bouw), DDS Diensten (website-onderhoud) en DDS City (voor Internet-toegang).
De tot op heden gehanteerde ideële formule van de Stichting DDS is volgens directeur Flint niet meer te handhaven. "Er is te veel concurrentie op komst. De verliezen van onze niet op winst gerichte activiteiten worden nu nog gefinancierd door de commerciële afdelingen. Straks halen wij deprofit- ennonprofit-takken uit elkaar."
Flint en Göbel benadrukken dat er voor de huidige gebruikers van DDS (bewoners, in DDS-taal) niets zal veranderen. Bovendien zullen er op termijn meer gratis diensten bijkomen, aldus Göbel. Voor bewoners is 5 procent van de aandelen in DDS City gereserveerd, dat belang wordt ondergebracht in een Stichting Bewoners.
De uitkoop door directie en bestuur heeft er volgens Flint voor gezorgd dat een dreigende overname door KPN is voorkomen. Doorverkoop is geblokkeerd doordat de nieuwe eigenaren hun aandelen de komende drie jaar niet mogen doorverkopen. Tenminste, niet zonder hoge boetes uit te lokken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-07T00:00:00.000Z Redactie Computable