Office-gebruiker geconfronteerd met chantage

Microsoft is een poging tot oplichting op het spoor gekomen, waarbij uit naam van de software-ontwikkelaar geld wordt geëist voor vermeend illegaal gebruik van Microsoft Office.

De 'chantage' is voor het eerst aan het licht gekomen bij het Kaj Munk College in Hoofddorp. Deze scholengemeenschap ontving recentelijk een e-mail waarvan 'support@microsoft.com' de afzender zou zijn en waarin wordt geclaimd dat 'Office 97 zonder geldig certificaat wordt gebruikt'. Door alsnog 250 gulden te betalen zou het benodigde certificaat kunnen worden aangevraagd.
De softwareleverancier gaat naar eigen zeggen echter nooit op een dergelijke wijze te werk en adviseert gebruikers niet in te gaan op dit soort berichten, maar contact op te nemen met Microsoft. Inmiddels heeft de onderneming de Economische Controle Dienst (ECD) en de eigen juristen ingeschakeld om de herkomst van deze berichten te traceren. De fraude-eenheid van de politie in Hoofddorp heeft de zaak in onderzoek.
Microsoft Benelux heeft eind 1999 een informatieve tv-campagne gehouden om de kennis over een juist gebruik van softwarelicenties te vergroten. De campagne richtte zich op het midden- en kleinbedrijf. Het accent van de campagne lag op het informeren van de doelgroep en niet op het wijzen op de kwalijke kanten en de mogelijke consequenties voor de gebruikers. Onderzoeken, uitgevoerd door onder meer het Nipo, tonen aan dat de meeste gebruikers van illegaal verkregen software wel begrijpen 'fout te zitten', maar niet precies weten hoe licenties werken en wat de procedures zijn voor het verwerven van licenties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-04T00:00:00.000Z Redactie Computable