Financieel directeur Mooney verlaat Baan

Jim Mooney, financieel directeur van Baan Company, verlaat na een dienstverband van slechts negen maanden zijn post bij het in de problemen geraakte Nederlandse softwarebedrijf.

Mooney, die van IBM kwam, gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen. De Amerikaan wordt opgevolgd door de Nederlander Robert Ruiter, tot nu financieel topman van de licht-divisie van Philips.
Het aftreden van Mooney werd vanochtend bekendgemaakt, nadat ruim een week geleden topvrouw Mary Coleman ook al opstapte. Baan kondigde vorige week een massief verlies aan over 1999 (240 à 250 miljoen dollar). Het was echter niet de daaraan verbonden reorganisatie, maar het vertrek van Coleman dat Baan en de financiële wereld schokte. Tijdens het kortstondige optreden van Coleman had Baan weer krediet op weten te bouwen en ontstond er langzamerhand weer een positief beeld van het softwarebedrijf.
De financiële malaise en de leegloop in de top voeden de speculaties over de toekomst van het ooit succesvolle Nederlandse Baan. Eerder deze week werd bekend dat Baan vorig jaar al oriënterende gesprekken heeft gevoerd met Peoplesoft en IBM. Dat leidde echter niet tot een fusie of een overname. Oracle, naast Computer Associates en de genoemde bedrijven ook kandidaat voor de overname van Baan, verklaarde gisteren bij monde van topman Ray Lane tegenoverComputable geen heil te zien in een acquisitie.
Het lot van Baan blijft daarmee ongewis. De aanstelling van een zwaargewicht op de positie van financieel directeur (De licht-divisie van Philips draait een jaaromzet van 5 miljard euro) bewijst wederom dat Baan nog steeds koerst op een zelfstandige rol in de software-industrie. Beleggers en analisten zijn echter niet positief gestemd over de overlevingskansen van Baan en verwachten dat het bedrijf niet ontkomt aan een acquisitie. Concrete kandidaten ontbreken nog.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-14T00:00:00.000Z Redactie Computable