Microsoft verwijt Fenit gebrek aan innovatie

"Ik neem afstand van de houding van onze branche. We maken de fouten die we onze klanten verwijten", zegt John Mangelaars, directeur van Microsoft in de Benelux. "De IT-branche gaat teveel van het bestaande uit, terwijl we, net als onze klanten, moeten blijven vernieuwen."

Microsoft is Fenit-lid, maar volgens Mangelaars is de betrokkenheid van zijn bedrijf 'nul'. Wel was hij vorige week op de nieuwjaarsreceptie van Fenit en Vereniging ICT Nederland, die daar een verregaande samenwerking beklonken.
Mangelaars: "Microsoft heeft geen last van de problemen waar Fenit zich mee bezighoudt", zoals cao's en deskills gap. Het gebrek aan innovatie komt volgens Microsoft door het ontbreken van jonge creatieve bedrijven in het ledenbestand. De gevestigde orde overheerst. "Een branche-organisatie zou permanent de grootste gemene deler moeten zoeken van de problemen van vandaag. Bovendien moeten ze trends opzoeken, ontwikkelingen stimuleren en daarmee de IT-branche van morgen vormgeven." De overheid heeft eentaskforce 'Werken aan ICT' gestart. EZ heeft Twinning opgezet en initiatief genomen op het gebied vanopen source-software. Dat zou een branche-organisatie moeten doen.
Microsoft ziet voor brancheverenigingen vooral een rol als aanjager van innovatie. Politiek lobbywerk ziet Mangelaars niet zo zitten. "De politiek heeft zelf tot taak meningen uit de sector te verzamelen en op basis daarvan beleid te formuleren. Den Haag kan daarbij niet volstaan met de mening van de gevestigde orde die de Fenit verkondigt."
Mangelaars wil met Microsoft best een actievere rol spelen. Momenteel stimuleert het bedrijf innovatie via individuele programma's en projecten als 'Nederland kennisland'. Inmiddels is Mangelaars gepolst voor een bestuursfunctie bij Fenit. Hij denkt 'in de hoek van de innovatie' een rol te kunnen en willen spelen.
"Wij doen wel degelijk aan innovatie. Zo hebben we een zogenoemde starterszone en zijn we wel betrokken bij 'Werken aan ICT', dat mede namens onze lobby op de politieke agenda is terecht gekomen. Maar de visie van John Mangelaars op het terrein van innovatie is van harte welkom. Op dat gebied is veel te doen", reageert Fenit-woordvoerder Machiel de Rooij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-20T00:00:00.000Z Redactie Computable