Baans erp-software verdwijnt van shortlist

Volgens dienstverleners als Kpmg en Ernst & Young verdwijnt de naam Baan bij potentiële klanten snel van de shortlist. Hoewel de kwaliteit van de producten niet ter discussie staat, wordt Baan niet langer als serieus alternatief beschouwd. Onzekerheid over de continuïteit van het bedrijf en de software zijn hiervoor de redenen.

De financiële wereld uit al langer kritiek op Baan, terwijl industrie-analisten en marktpartijen consequent achter het softwarebedrijf bleven staan. Toen het bedrijf onlangs echter bekend maakte over 1999 een onverwacht recordverlies van 240 tot 250 miljoen dollar te moeten boeken, leek het vertrouwen definitief geknakt. Bovendien vertrokken bestuurders Mary Coleman en Jim Mooney.
Na de beleggers lijkt nu ook de markt om te slaan. Maar omdat Kpmg en Ernst & Young hun Baan-activiteiten inkrimpen, kunnen andere organisaties, zoals CSC, hun Baan-praktijk handhaven. Andy Verstelle, directeur van Kpmg's erp-groep: "Klanten beoordelen de recente ontwikkelingen als 'erg serieus'. Bij bedrijven waar men nu een softwarepakket selecteert, valt Baan af." De reden is onzekerheid over de continuïteit van het productportfolio. Bij Ernst & Young kwam Pieter Zuijdgeest vorig jaar maart al tot dezelfde conclusie. Zijn bureau besloot in maart 1999 al voor 80 procent te desinvesteren in de Baan-activiteiten. Kpmg besloot eerder deze maand zijn Baan-investeringen te bevriezen.
Bij de bestaande gebruikers is geen sprake van paniek. De klanten van Kpmg en Ernst & Young geloven in de continuïteit op korte termijn. Ook bij een overname door bijvoorbeeld een Amerikaans softwarehuis verwacht men niet dat de Baan-software verdwijnt. CSC Nederland constateert bij zijn klantenbestand geen zorgen over de continuïteit. Met 150 medewerkers is de 'Baan-groep' van CSC fors. Deze organisatie blijft investeren in de Baan-activiteiten, en verwacht dit jaar een gematigde groei, door vergroting van het marktaandeel.
Maaikel Klein Klouwenberg van organisatie-adviseur Turner meent dat de continuïteit van de technologie geen echt gevaar loopt. Hij ziet wel degelijk licht aan het eind van de tunnel. "Wij hebben een beursgenoteerd bedrijf als klant die op dit moment software van Baan koopt". Om welk bedrijf het gaat, wil Klein Klouwenberg niet zeggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-20T00:00:00.000Z Redactie Computable