Pink Roccade lijft IT-dochter GAK Groep in

De door Pink Roccade aangekondigde overname van ASZ, de automatiseringsdochter van de Gak Groep, is op de Amsterdamse effectenbeurs bijzonder goed gevallen. De koers van het fonds schoot met meer dan 30 procent (11 euro) omhoog tot 42,50 euro bij hoge omzetten.

Het Gak-bedrijf Automatisering Sociale Zekerheid (ASZ) ondersteunt op IT-gebied alle werkmaatschappijen van de uitvoeringsinstantie. Op korte termijn vindt een aandelenruil plaats, waarbij Pink Roccade eigenaar van ASZ wordt en GAK Holding een belang in het automatiseringsbedrijf verwerft. De waarde van de transactie is niet meegedeeld, maar bedraagt volgens schattingen ruim vierhonderd miljoen gulden. Pink Roccade financiert de overname deels in contanten en deels door extra aandelen uit te geven.
Bij het winstgevende ASZ werken circa duizend mensen, die naar het IT-bedrijf overstappen. De verwachte omzet voor 2000 is driehonderd miljoen gulden. De dienstverlening van ASZ omvat onder meer systeemontwikkeling, beheer en exploitatie. Pink Roccade roept een nieuwe werkmaatschappij - Roccade Sociale Zekerheid - in het leven waarin het ASZ onderbrengt. Door de overname neemt de Voorburgse automatiseerder in een klap een belangrijke positie in op de markt van sociale zekerheid en arbeidsvoorziening.
De uitbesteding heeft te maken met de ingrijpende reorganisatie van de sociale zekerheid die het paarse kabinet van plan is door te voeren. Hierbij worden alle uitvoeringsinstellingen (uvi's) ondergebracht in een grote staats-uvi. Voor de GAK Groep betekent dit een splitsing. GAK Nederland, het publieke deel dat de ww en de wao verzorgt, gaat op in die staats-uvi, terwijl het commerciële onderdeel GAK Holding zelfstandig blijft. Deze GAK-tak houdt zich vooral bezig met regelingen en verzekeringen op het gebied van arbeidsongeschiktheid.
Volgens Bert de Jong, voorzitter van de raad van bestuur van de Gak Groep, is met het oog op de ontwikkelingen in de sociale zekerheidssector ICT geen kernactiviteit meer voor de Gak Holding, waarvan ASZ een dochtermaatschappij is. Een groot deel van de omzet van ASZ komt van GAK Nederland vandaan.
Inclusief ASZ zal de omzet van Pink Roccade over 2000 op ongeveer anderhalf miljard gulden en het aantal medewerkers op ruim 6200 uitkomen. Het IT-bedrijf heeft het voorgenomen besluit over de overname voorgelegd aan de vakorganisaties en ondernemingsraden. In een eerste reactie laat CNV Dienstenbond zich bij monde van bestuurder Wim Burggraaf positief uit: "Pink Roccade staat bij ons niet slecht bekend en heeft al diverse opdrachten in de sociale zekerheid. De afgegeven garanties door Pink Roccade nemen bovendien de grootse zorgen weg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-13T00:00:00.000Z Redactie Computable