Uitvoering 'Werken aan ICT' verloopt traag

De aanpak van het tekort aan automatiseerders boekt weinig vooruitgang. Dit komt doordat de uitvoering van enkele aanbevelingen van de taakgroep 'Werken aan ICT' niet erg opschiet. Bovendien zijn betrokkenen onzeker over de financiële middelen.

De taakgroep, geleid door ex-Getronics-topman Ton Risseeuw, presenteerde afgelopen herfst tien mogelijke oplossingen voor de problematiek op de IT-arbeidsmarkt. De 'commissie Risseeuw' verwachtte dat marktpartijen de voorgestelde projecten zouden 'adopteren' en uitwerken. Inmiddels blijkt dat het uitvoeringstempo van enkele aanbevelingen laag ligt.
Professor Fred Mulder, projectleider van de Netwerk Academie, noemt vier initiatieven die wél snel gestart zijn: zijn eigen Academie, een project dat vrouwen naar IT moet lokken, en twee initiatieven die informaticavakken in mbo-opleidingen en niet-IT-studies stimuleren. De uitvoerders van overige aanbevelingen wachten nog op financiering.
Over de overheidsbijdrage bestaat onduidelijkheid. Er zijn begrotingen ingediend, en de overheid heeft initiële budgetten beschikbaar gesteld. Volgens een woordvoerder besluit EZ op basis van de plannen hoeveel geld ze verder bijdraagt. Risseeuw verwacht hierover in april duidelijkheid te krijgen. Betrokkenen vragen zich ook af of de overheid genoeg bijdraagt. "Wij hebben nog geen enkele toezegging gekregen", zegt Bernd Taselaar van Fenit. Daarnaast is de bijdrage van de bedrijven ook nog niet op niveau', aldus een woordvoerster van de HBO-raad.
Fred Mulder: "De vertraging van de projecten is ook te wijten aan adopterende organisaties. Ik denk niet dat de participanten altijd voldoende ambitie tonen." "Het is nu eenmaal onmogelijk dat de uitvoering van alle projecten even snel gaat. Gelukkig hebben wij een serieuze overheid. Ik heb goede hoop dat in de Voorjaarsnota voldoende geld vrijkomt en ben dan ook niet pessimistisch over de voortgang", aldus Risseeuw.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.