CNV: 'IT waardeert ouderen onvoldoende'

Oudere automatiseerders bevinden zich in een netelige situatie. De werkdruk neemt toe en IT-bedrijven menen dat de senioren dit niet aankunnen. Dat is althans de indruk van vakbondsbestuurder Wim Burggraaf van CNV. 'Bedrijven nemen bij reorganisaties graag afscheid van oudere werknemers. Onbegrijpelijk, in de huidige krappe arbeidsmarkt.'

Burggraaf noemt EDS als voorbeeld. Deze IT-dienstverlener heeft werknemers ouder dan 58 een vertrekregeling heeft aangeboden. Deze regeling maakt deel uit van het sociaal plan dat de dienstverlener vorig jaar afsloot tijdens de reorganisatie. Burggraaf geeft aan dat deze overeenkomst niet was bedoeld om ook na deze herstructurering te gebruiken om afscheid te nemen van ouderen. 'Ik heb het gevoel dat er nog weinig vijftigplussers bij EDS rondlopen. Er is sprake van een stille sanering.'
Een woordvoerder van EDS zegt dat zijn bedrijf inderdaad na de reorganisatie nog steeds vertrekregelingen heeft aangeboden aan ouderen. 'Dat ging altijd op basis van vrijwilligheid.' Hij geeft aan dat zijn onderneming redelijk veel vijftigplussers in dienst heeft; ongeveer 200 van de 1600 werknemers.
Ook de politiek van Microsoft vormt een goede illustratie. John Mangelaars, directeur van Microsoft Benelux, vaardigde onlangs een 'verjongingsdecreet' uit. Hij eist voortaan op de hoogte gesteld te worden als Microsoft iemand aanneemt die ouder is dan 27. Mangelaars wekt overigens niet de indruk met zijn decreet een allesoverheersende beleidslijn te hebben neergelegd. 'Er wordt met een knipoog op gereageerd. Zo van: 'daar heb je Mangelaars weer!' Het gaat mij vooral om de bewustwording, om het jong talent en de frisse ideeën' Momenteel schommelt de gemiddelde leeftijd bij Microsoft Benelux (driehonderd medewerkers) rond 33 jaar.
Burggraaf noemt het decreet van Microsoft 'onbegrijpelijk'. De bonden willen het ouderenbeleid dan ook op de agenda zetten. Goede 'employability', waarbij werknemers via scholing werken aan hun kennis van de laatste ontwikkelingen, zorgt ervoor dat ook ouderen continu inzetbaar zijn. 'Ouderenbeleid in de IT beperkt zich nu nog vaak tot de mogelijkheid voor ouderen om een dag minder te werken', aldus Burggraaf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.